EGNE VEIER: Yaser Kasim har en sterk historie, og veien til profflivet har bydd på en rekke utfordringer. FOTO: Scanpix
EGNE VEIER: Yaser Kasim har en sterk historie, og veien til profflivet har bydd på en rekke utfordringer. FOTO: Scanpix Foto: Andrew Matthews

Spilte fotball i bomberegn - nå er han kjæledegge i England

Yaser Kasims historie rører hele balløya. Nå skal han være ønsket av flere Premier League-klubber

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I krigsherjede områder i Baghdad-slummen startet det som etter hvert skulle bli en lysende fotballkarriere for 24-åringen.

Faren forsørget familien ved å selge brukte bildeler, mens Yasim lekte på grus- og asfaltbaner som barn.

– Var bekymringsløs

– Vi spilte barføtt på glovarm asfalt og kom alltid hjem med blodige skrubbsår på bein og føtter. Men jeg elsket å spille, og tenkte aldri over at dette ikke var normalt, sier Kasim til Swindonadvertiser.

Dette var mens Saddam Hussein var diktator og krigen stod på som verst. Bombene hagler tidvis rundt og ved området der Kaser og kameratene spilte ball.

– Slikt tenkte jeg ikke engang over som barn. Jeg var fornøyd med at vi alltid hadde fint vær og kunne spille til langt på natt. Jeg var ganske bekymringsløs, på tross av diktatorregimet.

Etter hvert gikk farens business dårlig, og familien fikk høy gjeld. Det var da de bestemte seg for å selge alt og flykte fra landet. Med bare om lag 7000 kroner, tok faren med seg kona, Yaser og hans to søsken og forlot Irak.

– Jeg tror vi måtte bestikke en i grensepatruljen mot Jordan, for egentlig var det ikke lov å forlate landet. Familien tilbrakte ett år i Jordan før vi søkte om flyktningasyl i Storbritannia gjennom FN. Det aksepterte søknaden fordi min far skrev litteratur om regimet i Jordan, sier han.

Talentet ble oppdaget

Familien var på plass i et lite hus i London rett etter VM i 1998 og Yaser begynte straks med junior-fotball. Talentet hans ble kjapt lagt merke til, og som 15-åring ble han snappet opp av Tottenham. Der var han en del av en talentgruppe bestående av blant andre Danny Rose, Andros Townsend og Steven Caulker. Når han tre år senere fikk proffkontrakt i klubben, takket han nei.

– Jeg ville bare ha det gøy og spille fotball. Proff-fotballen passet meg dårlig på det tidspunktet.

Dermed tok han steget ut i fotball-villmarken og stod på bar bakke.

– Jeg nøt ikke presset rundt fotballen. Da var ikke valget så vanskelig å ta. I ettertid skjønte jeg at jeg burde tenkt mer over saken. Jeg angret bittert og hadde det tøft en periode. Hele situasjonen rundt den avgjørelsen endret meg på en positiv måte, sier han.

Men 24-åringen slet lenge med å få fart på fotballkarrieren. I årene som kom, fulgte mislykkede opphold i Macclesfield og Luton. På ett tidspunkt var playmakeren så langt nede at han vurdere å legge fotballskoene på hylla.

Helomvendingen

League One-klubben Swindon Town ga han en ny sjanse, men også her gikk det trått i starten.

– Jeg kan ikke se hvordan han skal kunne fungere i vårt 4-4-2-system, sa daværende manager Kevin MacDonald på et tidspunkt.

– Inntrykket mitt var at jeg ikke var ønsket, sa Kasim.

Så fikk MacDonald sparken som manager, og assistenten Mark Cooper tok over som sjef.

Cooper la om til 4-3-3 og gjorde helomvending i spillesystemet. Det skulle bli et vendepunkt for irakeren.

Han blomstret på fotballbanen og fikk et skikkelig gjennombrudd som offensiv midtbane. På grunn av ferdighetene og bakgrunnen sin har han utviklet seg til å bli en kult-helt på balløya.

Etter en strålende sesong på Englands tredje øverste nivå, linkes han til en rekke Premier League-klubben og blant annet Chelsea skal være interesserte.

Vegen dit har vært lang- og som en berg og dalbane. Fra flyktningbarn i Baghdads krigsherjede bakgater, til fotballikon i England.

Tilbake til Irak har han kun vært to ganger etter at han flyktet derifra, for å spille landskamper.

– Det er dessverre for farlig å oppholde seg der, og i hvert fall å spille fotball der. Det er utrolig synd, men jeg tør ikke dra tilbake til Irak før det har roet seg betraktelig, sier Yaser Kasim.