BURSDAG: Ingvar Kamprad fyller 90 år og byr på kake til alle sine ansatte i Sverige. FOTO: Stella Pictures
BURSDAG: Ingvar Kamprad fyller 90 år og byr på kake til alle sine ansatte i Sverige. FOTO: Stella Pictures

IKEAs far er 90 år og feirer med 13.000 ansatte

Mangemilliardæren og IKEAs far, Ingvar Kamprad, fyller 90 år i dag.

I de fleste norske hjem står det en Billy-hylle, et skap, bord eller en sofa fra IKEA. I dag fyller møbelgigantens far, Ingvar Kamprad, 90 år.

Dagen feirer han med å spise kake med 13.000 ansatte i Sverige, skriver Expressen.

– Det skjer i all enkelhet med kake og smørbrød, sier Jakob Holmström, informasjonsrådgiver i IKEA, til avisen.

Startet tidlig

Kamprad var bare fem år da han begynte å selge ting og leke butikk. Han skal ha startet med å selge tannpirkere som tanten hans hjalp ham med å kjøpe inn i stort kvanta.

Som tiåring gikk han omkring blant gårdene i Småland og solgte poser med gulrotfrø. På et tidspunkt solgte han også nylonstrømper, juledekorasjoner og kulepenner.

Men det var som 17-åring han startet IKEA i Älmhult og møbeleventyret startet for alvor. Bokstavene er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, altså navnet hans og adressen til gården i Ljungby kommune hvor han bodde.

Flatpakket

I 1945 begynte han å annonsere i lokalpressen og solgte varer på postordre. To år senere startet han med møbler, og i 1951 kom det som nå har blitt en nødvendighet for mange å få i postkassa hvert år, nemlig IKEA-katalogen.

I 1955 kom den australske formgiveren Gillis Lundgren, som døde tidligere denne måneden, på den geniale ideen om å flatpakke møblene.

Lundgren var IKEAs fjerde ansatte, og etter å ha jobbet for varehuset i tre år, skal han ha saget av benene på et bord for å få plass til det i bilen sin.Dermed var møbeleventyret i gang.

Det produseres nå en Billy-bokhylle hvert 15. minutt, og i 2009, da hyllen hadde 30. års jubileum, hadde den blitt solgt i hele 41 millioner eksemplarer.

Dysleksi

IKEA har navn på alle sine møbler som er lette å huske, og som står skrevet med store bokstaver på vaskelapper og etiketter.

Grunnen til dette er ifølge Expressen at Kamprad hadde problemer med å huske varenummer på alle møblene, på grunn av sin dysleksi, og ved å gi dem navn som var lette å huske, ble alt enklere.