Kosovo vil ha Berisha

Sjefen for Europas yngste landslag var på plass på Ullevaal tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ULLEVAAL STADION (TV 2) : Albert Bunjaki er landslagssjef for Kosovo. Han er i Norge for å se Norge spille mot Finland. Delvis er han her for å finsikte Finland som kan bli Kosovos første motstander i VM-kvalifiseringen til høsten. Men han er åpen på at Valon Berisha er en spiller han gjerne ser spiller for Kosovo når de i løpet av mai blir offisielt medlem av FIFA og UEFA.

– Ja, og det er ganske mange aktuelle spillere i Sveits, Albania, Norge, Sverige, og Tyskland og så videre. Om de kommer til oss vet jeg ikke. Det får de bestemme selv. For de synes jeg er et demokratisk valg i denne situasjonen, sier Bunjaki til TV 2.

– Så fort Kosovo blir medlem av FIFA og UEFA, vil sannsynligvis alle spillere som har Kosovo-kobling ha muligheten til å spille for Kosovo, sier landslagstreneren.

Shaqiri og Januzaj
Det norske stortalentet fra Manchester City, Bersant Celina, har allerede valgt Kosovo. Men ledelsen jakter større navn enn gutten som er vokst opp i Drammen. Den sveitsiske stjernen, Xherdan Shaqiri, har vært i samtaler om å bytte landslag. Det samme har Adnan Januzaj som er tilbake i Manchester United etter et låneopphold i Dortmund.

Landslagssjefen tror ikke det bare handler om nasjonalfølelsen for spillerne med bakgrunn i det lille landet klemt inne mellom Serbia og Albania. Men at motivasjonen for å være med, handler like mye om spillestil, kultur, og det å få være med å bygge opp noe nytt.

– Nasjonalismen, og nasjonalfølelsen er viktig, men det overstyrer ikke det prosjektet vi har. Jeg synes det er det mest interessante vi har nå. Vår måte å spille fotball på er kanskje mer tiltalende for spillere som er teknisk gode. Vi skal ikke krige. Vi skal spille fotball, sier Bunjaki.

Han tror hans viktigste jobb blir å dempe guttenes lyst til å representere den tidligere krigsherjede staten.

– I vår første kvalifiseringskamp tror jeg ikke jeg trenger å si noe for å motivere dem til å kjempe. Det kommer av seg selv. Jeg tror jeg vil be dem gå ut å nyte. Dette er starten på en reise som kan bli bra, smiler han.

Ber NFF om respekt
Han har tidligere uttalt at han misliker at NFF har tatt kontakt med agentene til Berant Celina etter at han klart har uttrykt at han ønsker å spille for Kosovo. Og skulle Valon Berisha bli fristet av tilbudet om å spille for familiens hjemland, ber han om at det eventuelt respekteres.

– Kosovo kommer også til å miste spillere, og det er greit for meg så lenge spilleren selv tar valget. Det er ikke bra hvis agenter, familie, eller et forbund legger press på spillerne. Så jeg håper for norsk fotball sin del at forbundet i Norge, og alle andre lands forbund, respekterer at spilleren får velge selv.

Landslagssjefen har fått den tidligere norske landslagssjefen, Tord Grip, med seg i sitt trenerteam. Og med sin svenske bakgrunn, er han klar på hvem som er drømmemotstanderne i neste EM-kvalikk om to år.

– Norge og Sverige hadde vært «underbart». Det er en drøm. Men selv om vi er en ung nasjon, så er vårt mål å komme til et sluttspill. Kanskje er VM-kvaliken for tidlig. Men EM om to år. Vi må tørre å si at det er vårt mål, sier Bunjaki.