Personlig trener: – Jeg blir hetset for ikke å ha «six pack»

Som personlig trener hører Camilla Lorentzen (26) ofte at vekta og utseendet hennes ikke står i stil til jobben hun gjør. – Et omdømmeproblem i bransjen, sier treningsekspert.

Aldri har det vært større kroppspress i treningsbransjen enn nå, mener kurs- og foredragsholder og gruppetreningsinstruktør Christina Therkildsen (48).

Hun får støtte av Camilla Lorentzen, som driver nettstedet fitnok.no, i tillegg til at hun er personlig trener og webcoach.

De ønsker å dempe utseendepresset, og de feilaktige antakelsene om at et veltrent utseende alltid er ensbetydende med god helse.

– Burde hatt synlige muskler

Lorentzen har måttet tåle mange kommentarer om utseendet sitt på grunn av jobben hun har.

– Jeg har hørt det ene og det andre om hvordan jeg ser ut, på grunn av PT-jobben. Det sies blant annet at jeg burde hatt en mer synlig muskulatur, og at jeg burde veid mindre, forteller 26-åringen.

FIT NOK: Camilla Lorentzen er PT, coach og står bak nettstedet fitnok.no.
FIT NOK: Camilla Lorentzen er PT, coach og står bak nettstedet fitnok.no.

Særlig husker hun den siste kritiske tilbakemeldingen hun fikk:

– Nå nylig fikk jeg høre at troverdigheten min falt i grus siden jeg var overvektig. Jeg hørte også at jeg ikke har den kompetansen jeg påstår at jeg har fordi jeg ser ut som jeg gjør.

– Det er jo aldri koselig å få de kommentarene. Det blir som å høre at du ikke ser bra nok ut for jobben du skal gjøre, fortsetter Lorentzen.

Uskrevne regler

Therkildsen bekrefter at folk flest tror godt utseende betyr god helse:

– Folk vil ikke innrømme det, men vi som trenere er jo opptatt av kropp og utseende, sier Therkildsen, som har jobbet med trening i 25 år.

Hun forteller at det er en uskreven regel blant trenere at man bør være svært «fit», og ha synlige muskler over hele kroppen.

Hun og Lorentzen mener det er en utbredt holdning at synlige muskler og lav fettprosent er bevis på en sunn kropp – noe som ikke alltid stemmer:

– Hva er å være sunn? Er det å ha «six pack»? Flere jenter med «six pack» har jo faktisk lavere fettprosent enn det som er helsemessig gunstig – samtidig som det selvfølgelig ikke er sånn at alle med «six pack» har dårlig helse av den grunn, poengterer Lorentzen.

Må finne kilden til problemet

Therkildsen forteller at en nylig gjennomført omdømmeundersøkelse avdekket at mange utenfor treningsbransjen ikke har tiltro til trenere fordi de virker så utseendefikserte. Men Therkildsen mener kundene bør stole mer på de som lever av trening:

– Vi i bransjen fremstiller oss tydeligvis som mer opptatte av kropp og utseende enn det vi faktisk er, men i bunn og grunn er det jo helsegevinsten som motiverer oss som driver med trening, forklarer Therkildsen.

Foredragsholderen mener vi må finne ut hvor utseendepresset kommer fra. Hun tror nemlig ikke det bare er mediene som må ta skylda:

– Treningssentrene må ta seg selv i nakken på alle plan, og se på hvordan de velger å reklamere for seg selv. Hvilke tekster bruker de? Og hvilke bilder? Det må de tenke over, sier Therkildsen.

Lavterskeltrening

Camilla Lorentzen har en klar oppfordring til de som er lei av utseendepresset knyttet til trening, men som likevel ønsker å bevege seg mer:

– Gjør noe du syns er skikkelig morsomt! Begynn i det små: jo lavere terskel du har, jo mer gjennomførbart vil det føles. Én tur i uka er bedre enn å planlegge å tilbringe fem ukentlige timer på treningssenteret, avslutter Lorentzen.