Snakker ut om farens selvmord: – Jeg levde i dypt sinne og hat

Da Melissa var nitten år tok hennes far sitt eget liv – nå snakker hun om sinnet, hatet og om tilgivelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter nesten tre uker på en isolert øy på Filippinene begynner Robinsondeltakerne å kjenne på savnet etter sine kjære hjemme i Norge.

Savner faren

For Melissa Bertelsen er det spesielt tungt. I søndagens episode forteller hun åpent om farens selvmord, og tårene triller når hun forteller at han ville fylt 45 år denne dagen dersom han hadde vært i live.

– Å herregud, jeg savner deg sånn, forteller hun gråtende mens hun skriver en hilsen i sanden til sin avdøde far.

SAVNET: Melissas far avbildet kort tid før selvmordet i 2008. Foto: privat
SAVNET: Melissas far avbildet kort tid før selvmordet i 2008. Foto: privat

Tunge dager

Bare fire dager etter sin bursdag i 2008, valgte faren til Melissa å ta sitt eget liv. Melissa var da nitten år gammel. Disse dagene på kalenderen har alltid vært tunge å komme seg gjennom, men det var ekstra ille under opptakene til Robinson på Filippinene, forteller Melissa i et eget intervju med TV 2.

– Det var fryktelig tøft. Jeg pleier vanligvis å «dytte» det litt fra meg og forberede meg mentalt på forhånd hvert år. Men når du sitter på en isolert øy har du ingenting annet enn tankene dine, og da dagen kom opplevdes det veldig tungt.

Slet med rusmisbruk

Faren hadde før sin død slitt i mange år med rusmisbruk, hevder hun.

– Han hadde rusproblemer og jeg er sikker på at det var grunnen til at han tok valget om å ta livet sitt, forteller Melissa.

Ønsker åpenhet

Selvmord er fortsatt et tabubelagt samtaleemne i dagens samfunn, derfor ønsker hun mer åpenhet rundt temaet.

– Jeg synes det er greit at det kommer fram. Det er synd at vi ikke tør å snakke om dette. Kanskje er det også grunnen til at jeg selv aldri fikk tilbud om hjelp da det skjedde, verken fra lege eller psykolog. Opplevelsen av å miste faren min på denne måten førte til at jeg gikk på en smell.

Følte sinne og hat

I mange år etter hendelsen gikk Melissa rundt og følte på en enormt sinne, rettet mot faren og valget han tok.

– Det forandret hele livet og personligheten min. Jeg har en stefar som har vært der for meg helt fra jeg var en liten baby, og han fortalte meg senere at jeg under oppveksten alltid var en positiv og sprudlende glad liten engel – men dagen da faren min tok livet sitt, snudde alt. Jeg ble mye sint og veldig negativ, og det er noe jeg har måttet jobbe mye med for å forandre i løpet av de årene som har gått, forteller hun til TV 2.

HAR DU SELVMORDSTANKER? TRYKK HER FOR HJELP

Har tilgitt faren

Melissa forteller at hun i dag, på mange måter, har klart å tilgi farens valg.

– Ja, det tror jeg at jeg har. Ellers hadde jeg fortsatt levd i et dypt sinne og mørke. Det er fortsatt dager da jeg kan kjenne på sinnet og fortvilelsen, men du kan si at jeg har klart å godta det som skjedde.

De gode minnene

Dette har gjort henne i stand til å også huske de gode minnene.

– Han var alltid så glad og positiv og spredte så utrolig mye glede. Jeg kan aldri huske å ha sett ham sur. Han hadde utrolig mange venner og mennesker som var glad i ham. Så da nyhetene om selvmordet kom, satt alle igjen som store spørsmålstegn, og i dyp sorg, forteller Melissa.

GODE DAGER: Melissa (2) avbildet med sin far i 1991. Foto: Privat
GODE DAGER: Melissa (2) avbildet med sin far i 1991. Foto: Privat

Ønsker å hjelpe andre

Melissa ønsker å snakke om dette fordi hun vil hjelpe andre som sliter med selvmordstanker.

– Uansett hvor ille situasjonen er finnes det ALLTID lys i enden av tunnelen, det er ALLTID hjelp å få. Å ta sitt eget liv kan virke som en løsning, der og da – men du skal også vite at du etterlater dine nærmeste i en enorm og bunnløs sorg.

HAR DU SELVMORDSTANKER? TRYKK HER FOR HJELP

Melissa vil gjerne understreke at hun helt siden hun var noen måneder gammel har hatt en stefar tilstede i livet sitt som hun i dag ser på som sin egen pappa.

– Jeg har alltid hatt èn pappa, og èn biologisk far. Alle kan bli en far, men ikke alle kan være en pappa. Jeg tenker hver dag på hvor heldig jeg er som har han i livet mitt, forteller Melissa.