Pedagog og firebarnsmamma: – Det er enkelt å få barn til å oppføre seg

Pedagog Inger-Lise Køltzow mener disse rådene vil sørge for at flyturen med barna går knirkefritt.

Det er enkelt å få barn til å oppføre seg på flyet dersom du tar enkelte forholdsregler, mener barnepedagog og firebarnsmamma Inger-Lise Køltzow mener

Nylig opplevde hun en flytur der et barn satt og sparket i seteryggen hennes. Dette fikk henne til å skrive en kronikk i Aftenposten om hvordan hun mener slike situasjoner kan unngås.

Snakk med barnet

Hun mener at den beste måten vi kan hjelpe barna på når de skal gjøre noe vanskelig, er å si klart i fra på forhånd hva de kan gjøre.

– Barn ønsker jo å lykkes. De er ikke så annerledes enn oss voksne, de har lyst på anerkjennelse og ros, sier hun til God morgen Norge.

Hun har derfor helt konkrete råd til foreldre som gruer seg til å ta barna med ut på flytur.

– Det du skal si er at vi skal fly, det er kjedelig, du må sitte på setet med beltet på. Jeg skal hjelpe deg, du kan ha med ipaden, vi skal spise. Det er sånn det er å fly, råder hun.

Ikke havn bakpå

Hun anbefaler å ikke overlate barna i en situasjon der de må gjette hva de kan gjøre. Da risikerer du å havne bakpå og må korrigere, nettopp fordi «barn er barn».

– Lar vi barnet stå i flysetet vil de automatisk få lyst til å sjekke om det er sprett der. Lar vi dem leke i midtgangen er jo midtgangen som en løpebane. Så havner vi bakpå og må korrigere, advarer hun.

Køltzow anbefaler at du flere dager før flyturen starter med å forberede barna.

– Kluet er å si i fra noen dager i forkant, og si ifra hva vi vil ha. For å slippe å havne i den situasjonen der vi må korrigere, sier hun.

– Ikke så enkelt

Marte Frimand-Anda driver Casa Kaos-bloggen «for uperfekte foreldre». Hun synes ikke det er like enkelt som det høres ut, og er kritisk til eksperter som kommer med en fasit som ikke passer alle.

– Barn er forskjellige, de kommer ikke bare som et blankt ark som man kan fargelegge som man ønsker. Barn har forskjellige temperament og aktivitetsnivå, sier hun.

Hun synes at man skal være litt forsiktig med å stemple dem som har viljesterke barn som dårlige foreldre. Hun legger også vekt på at foreldre har forskjellige oppfatninger om hva som er greit og ikke.

– Det er stor forskjell på hva som er et høflig barn og et veloppdragent barn. Det er kanskje forskjellig fra meg til deg. Vi har forskjellige verdier.

Selv synes hun ikke at det gjør noe om barna leker i midtgangen på flyet, så lenge de ikke går i veien for noen.

– At barn står i sokkelesten på setet synes jeg også er helt greit. At de synger og lager lyd og rører på seg, det må de få lov til, sier tobarnsmoren.

Lykkes ikke hele tiden

Køltzov understreker at alle er dårlige foreldre til tider. Nettopp derfor bør du lytte på de rådene du får.

– Det ligger i foreldrerollen å ikke lykkes hele tiden. Da har man et valg. Vi kan bestemme oss for at vi er viktige som voksne. Det er vårt ansvar å spille hverandre gode. Det gjør vi ved å dele råd og inspirere hverandre, sier firebarnsmoren.

I tillegg til å være firebarnsmor og pedagog har Køltzow også drevet en familiebarnehage. Hun deler velvillig rådene hun har fått i løpet av de tjue årene hun har jobbet med egne og andres barn.

– Jeg har trengt hvert eneste råd jeg har fått. De er de jeg vil dele. Alle barn er forskjellige, men er vi allmenne nok så kan vi snakke om felles råd som vil gjelde for alle barn, sier hun.

Selv om barn er forskjellige med ulike utgangspunkt tror hun vi likevel felles råd kan gjelde alle.

– Det er få barn som ikke har godt av klare tydelige beskjeder om hva vi forventer av dem, og hva de kan gjøre, avslutter hun.