UNDER PRESS: Mediene i Finland er ikke imponert over jobben Hans Backe har gjort som landslagssjef for Finland. FOTO: Scanpix
UNDER PRESS: Mediene i Finland er ikke imponert over jobben Hans Backe har gjort som landslagssjef for Finland. FOTO: Scanpix Foto: Jeff Zelevansky

Finlands landslagssjef slaktes før kampen mot Norge

Norge møter et finsk landslag i krise. Landslagssjef Hans Backe får passet påskrevet av mediene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svensken Hans «Hasse» Backe overtok Finland i august i fjor. Målet var å bygge opp et slagkraftig finsk landslag foran kvalifiseringen til VM-sluttspillet i Russland som starter til høsten.

Men under Backes ledelse har det meste gått galt for Finland, som ikke klarte å kvalifisere seg til EM i Frankrike i sommer.

64-åringen har ledet landslaget i tre kamper, og Finland har foreløpig ikke scoret mål under Backes ledelse.

Tapte 0-5 mot Polens B-lag
Forrige lørdag tapte Finland hele 0-5 mot et svært reservepreget Polen.

Backes første tid ved roret har nærmest vært historisk svakt i Finland. Den forrige finske landslagssjefen som tapte sine tre første kamper var Aatos Lehtonen i 1948. Fasiten under Backe er tre tap og 0-9 i målforskjell.

Foran tirsdagens oppgjør mot Norge på Ullevaal slaktes Backes Finland av finske medier.

– Et knapt døgn etter sluttsignalet i Polen er det umiddelbare svaret at vi allerede har nådd bunnen under Hasse Backes ledelse. Det får vi minst håpe på. Hvis ikke er vi virkelig ille ute. Hvor bunnløst og usselt kan dette egentlig bli, skriver YLEs kommentator Mats Ahlnäs, ifølge Expressen.

Og fortsetter tiraden mot den hardt pressede finske landslagssjefen:

– Hvordan i all verden skal Finland unngå å ikke skjemme seg fullstendig ut i VM-kvalifiseringen, undrer YLE-kommentatoren.

Finland starter VM-kvalifiseringen med bortekamp mot Island i september. I gruppen skal Norges nordiske naboer også møte Kroatia, Tyrkia og Ukraina. Alle er med i sommerens EM i Frankrike.

– Som å kastet i et bur med ti løver
Mats Ahlnäs tror Finland er fullstendig sjanseløse til å kvalifisere seg til VM om to år.

– Om målestokken for et godkjent resultat er at Backe skal lykkes med bragden å lede dette finske laget til VM i Russland, så kan vi like gjerne kaste ham i et bur med ti løver som ikke har spist på en uke, konstaterer kommentatoren.

Hans Backe har for øvrig en lang og innholdsrik karriere som trener bak seg. I tillegg til å være hovedtrener i klubber som FC København, New York Red Bulls og Panathinaikos, ledet han Molde i én sesong i 1985 og Stabæk fra 1996 til 1997.