LINKEKRØLL: Mange Ios-brukere opplever av telefonen fryser eller krasjer når de forsøker å klikke på linker i nettleseren Safari. ILLUSTRASJONSFOTO: ALEXANDER KLANDERUD
LINKEKRØLL: Mange Ios-brukere opplever av telefonen fryser eller krasjer når de forsøker å klikke på linker i nettleseren Safari. ILLUSTRASJONSFOTO: ALEXANDER KLANDERUD

Derfor bør du vente med å oppdatere Iphonen din

Misfornøyde Iphone- og Ipad-eiere raser etter å ha oppdatert sine enheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERING (29.03.16): Apple bekrefter tirsdag at de er klar over problemet med at linker ikke fungerer for enkelte brukere, og at de snart kommer med en programvareoppdatering som vil inneholde en fiks. Dette kommer frem i en uttalelse gjengitt av nettstedet 9to5mac. Nettstedet skriver at den populære Booking.com-appen er en av applikasjonene som forårsaker problemet. I tillegg rapporterer også enkelte brukere av eldre Ios-versjoner at de opplever at telefonen fryser eller krasjer når de klikker på linker.

I forrige uke slapp teknologigiganten Apple en ny utgave av operativsystemet iOS. Operativsystemet benyttes på selskapets mobiltelefoner og nettbrett, og byr på flere nye funksjoner.

Blant annet hevder Apple at funksjonen «Night shift» kan hjelpe deg med å sovne raskere om kvelden. Etter oppdateringen kan nemlig Iphone justere skjermens fargetemperatur ved solnedgang.

Men utrullingen av iOS 9.3 har gått alt annet enn smertefritt for teknologigiganten. Det finnes nemlig gode grunner til å vente med oppdateringen.

Trakk oppdatering

Allerede kort tid etter at oppdateringen ble sluppet, rapporterte eiere av eldre Iphoner og Ipader om store problemer når de skulle oppdatere sine enheter til Ios 9.3.

Apple bekreftet overfor nettstedet Imore at enkelte brukere hadde problemer med å aktivere sine enheter etter oppdateringen, og trakk derfor tilbake den nye versjonen av Ios for disse enhetene. Feilen ble senere rettet for noen enheter.

Iphoner krasjer og fryser

Men også en annen feil har rammet Apples populære operativsystem.

Det viser seg nemlig at en rekke Iphoner og Ipader krasjer eller fryser helt når man trykker på linker i applikasjoner som Safari, Mail og Meldinger. Et betydelig antall fortvilte brukere har tatt kontakt med Apples hjelpesider på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Det er ganske typisk at det skjer når Apple kommer med oppdateringene sine. Den første versjonen, i dette tilfellet 9.3, inneholder ofte noen graverende feil, sier Magnus Brøyn, teknologi-ekspert og daglig leder i Coxit PR, til TV 2.

EKSPERT: Magnus Brøyn er ekspert på teknologi og leder i Coxit PR. Han sier man bør vente med å oppdatere hvis man er opptatt av å ha en stabil telefon. FOTO: PRIVAT
EKSPERT: Magnus Brøyn er ekspert på teknologi og leder i Coxit PR. Han sier man bør vente med å oppdatere hvis man er opptatt av å ha en stabil telefon. FOTO: PRIVAT

Flere modeller rammet

I hovedsak er det er eiere av Apples nyeste telefoner, Iphone 6s og Iphone 6s plus, som opplever problemet etter at de har oppdatert til Ios 9.3, ifølge 9to5mac. I tillegg er enkelte eldre modeller rammet, samt noen Ipader. Hva konkret som er årsaken til problemene er så langt ikke kjent, men det populære Apple-nettstedet spekulerer i om enkelte tredjeparts-apper kan knyttes til feilen.

Teknologigiganten har så langt ikke gitt noen offisiell uttalelse om problemet.

– Det er klassisk at Apple ikke har kommentert dette. De stikker hodet i sanden, så kommer det en oppdatering med fikser i løpet av kort tid.

– Det hoper seg opp med klager. Det får nok utviklerne i Cupertino (by i California hvor Apple har sitt hovedkvarter, journ.anm.) til å jobbe litt ekstra, fortsetter han.

Derfor bør du vente

Ifølge teknologi-eksperten kan brukerne forvente at det kan ta noen dager, eller opptil en uke, før feilen er rettet. Dette er imidlertid ikke første gang at Ios-oppdateringer skaper problemer for brukerne. Derfor kan det være grunn å vente med de store oppdateringene.

– Er du opptatt av at telefonen skal være stabil og ønsker deg minst mulig trøbbel, er det ingen grunn til at du skal være blant de første til å oppdatere. Det blir fort mye hikke. Er du en mer avansert bruker, vil du laste ned tidlig, men da har du gjerne prøvd betaene også, sier Brøyn.

– For folk flest vil jeg si at det ikke er noen grunn til å løpe til problemene. Det gjør man ofte hvis man er tidlig ute, legger han til.