Norsk medaljehåp nedprioriterer EM: – Det passer dårlig med tanke på OL

Swim Open Stockholm denne uken blir Henrik Christiansens eneste formtopp før OL i Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I videovinduet øverst kan du se Henrik Christiansen teste å svømme i verdensrekordfart.

Se Henrik Christiansen i Swim Open Stockholm på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no onsdag til lørdag kl. 18.00.

Før jul tok Henrik Christiansen bronsemedalje i svømme-EM på kortbane. Når europamesterskapet på mer prestisjetunge langbane arrangeres i London i mai blir det uten at 19-åringen tar sikte på å gjøre det helt store.

For ham handler alt om å prestere optimalt under OL i Rio, og da har svømmeren sammen med landslagssjef Petter Løvberg og klubbtrener Ronnie Anstensen kommet frem til at det mest hensiktsmessige er å legge inn en tung treningsperiode rett i forkant av EM.

– Jeg må benytte muligheten til å trene godt den perioden. Det passer litt dårlig med tanke på OL å toppe formen til EM, forklarer Christiansen til TV 2.

Høydetrening

I ukene før EM skal Christiansen på høydetreningsleir til spanske Sierra Nevada. Det blir årets andre av tre treningssamlinger i høyden før OL.

For å få maksimalt utbytte av å trene på 2400 meters høyde er planen å ha stor mengde i treningen.

– Vi kommer ikke til å tråkke på bremsene i Sierra Nevada, sier landslagssjef Petter Løvberg.

– Som nasjon nedprioriterer vi ikke EM, det er vi ikke gode nok til. Men vi tar ikke noe hensyn til at Henrik skal svømme fort i EM. Hadde det vært det viktigste så hadde vi nok kommet ned fra høyden litt tidligere. Slik sett så kan man jo si at det mesterskapet blir nedprioritert for ham, men når vi stiller til start så vil man jo gjøre det best mulig.

Et høyt antall meter, fortrinnsvis på lav intensitet, vil normalt sett gi et utslag på formen at man mangler toppfarten. Svømmetalentet vil også ligge på over 2000 meters høyde inntil en uke før mesterskapet starter.

Det er ikke nødvendigvis det største problemet for Henrik Christiansen som er en langdistansesvømmer i bassenget. På spesialdistansen 1500 meter fri er utholdenhet viktigere enn toppfart.

Derfor vil ikke landslagssjefen utelukke at det blir gode tider av hans 19 år gamle flaggskip i London.

– Han har vist før at han kan svømme fort uten så mye trening i høy intensitet. Han presterte bra i junior-NM i fjor høst. Da kom han ned bare ni dager før det mesterskapet startet, sier Petter Løvberg.

– Eneste formtopp før OL

Den siste uken har Christiansen ligget på treningsleir i mer lavtliggende Lloret de Mar i Spania sammen med klubbkameratene i Skjetten.

Der har han forberedt seg til TV 2 Sportskanalen-sendte Swim Open Stockholm som starter onsdag. Der blir det mer tilrettelagt for at han skal svømme fort.

– Det blir den eneste formtoppen før OL, sier hovedpersonen selv.

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det en formtopp. Han svømmer tross alt 70-80 kilometer i uken før stevnet i Stockholm, sier Petter Løvberg.

Rapportene fra treningssamlingen er uansett gode.

– Henrik har fått trent solid og gjort noen gode testsett. Så alt ligger til rette for å svømme veldig fort denne uken, så får vi se hvor fort det blir, sier klubbtrener Ronnie Anstensen til TV 2.

I Stockholm blir Christiansen først og fremst utfordret av polske Filip Zaborowski.

Henrik Christiansen er den eneste norske svømmeren som allerede er klar for OL. Han har målet klart: å få svømme en OL-finale.

Andre OL-kandidater

For andre er målet først og fremst å kvalifisere seg til lekene i Rio.

Den første muligheten kommer i Stockholm. Det er Cecilie Johannessen og Sverre Næss som har vært nærmest kravene til nå, men begge to har trøblet med henholdsvis sykdom og skade i oppladningen til stevnet.

Både Johannessen og Næss er klare for EM, og får flere muligheter til å ta kravet senere i vår om det ikke skulle gå denne gangen. Men også for dem vil det være en fordel å ta kravet nå, og dermed kunne legge opp treningen etter å prestere i Rio istedet for å prøve å skape nye formtopper.

– Det er de to som ligger nærmest, så det skal bli spennende å se hva de får til, men det er også flere andre som med en god vår kan blande seg inn i OL-diskusjonen. Kanskje ikke denne helgen, men senere, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Totalt er 50 norske svømmere med i Swim Open Stockholm, som også ser et stjernespekket startfelt, med 50 svømmere med EM-, VM- eller OL-medalje på samvittigheten.

Blant de største stjernene finner vi Cameron van der Burgh, Ruta Meilutyte og selvsagt svenske Sarah Sjöström.

Se Henrik Christiansen teste formen og om flere norske blir OL-klare på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no onsdag-lørdag fra kl. 18.