CARLSENS MOTSTANDER: Sergej Karjakin fra Russland er mannen Magnus Carlsen skal bryne seg på i VM.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
CARLSENS MOTSTANDER: Sergej Karjakin fra Russland er mannen Magnus Carlsen skal bryne seg på i VM. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

Denne mannen blir Magnus Carlsens VM-motstander

– Dette er duellen sjakkverden har ventet på!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to strake VM-seirer mot Vishy Anand, møter regjerende verdensmester Magnus Carlsen russiske Sergej Karjakin i neste VM-kamp.

Det ble klart da russeren slo Fabiano Caruana i kandidaturturneringen i Moskva mandag.

– Begge er født i 1990 og begge ble stormestre veldig tidlig. Karjakin da han var tolv og Magnus året etter. Dette er duellen sjakkverden har ventet på siden de to ble stormestre, sier TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Holdt nervene i sjakk

Sergej Karjakin (26 år, Russland) og Fabiano Caruana (23 år, USA) hadde begge 7.5 poeng før den siste runden i Kandidatturneringen i Moskva.

Vinneren av partiet ville sikre VM-kamp mot Magnus Carlsen i november. Med flere seirer i turneringen ville også Karjakin klare seg med remis, såfremt Vishy Anand (med svart) ikke slo Peter Svidler i et parallelt parti.

Da Anand mot Svidler endte i remis, var det dermed nok for Karjakin å spille remis mot Caruana. Etter en feil fra Caruana ble det imidlertid russisk seier, både i partiet og turneringen.

– Det er naturligvis veldig stort for Karjakin å kvalifisere seg på hjemmebane. Han gleder seg nok stort til duellen mellom vidunderbarna, sier Hammer.

Holder Carlsen som favoritt

De to stormesterne har fulgt hverandre tett det siste tiåret, men i senere år har russeren hatt problemer med å holde tritt med Carlsen.

– Han har slitt med å ta det siste steget opp, men med denne seieren har han vist at han kan holde nervene i orden når det gjelder som mest, sier Hammer.

Han er imidlertid klar på at Carlsen er favoritt.

– En VM-kamp har spesiell atmosfære, og alle har en sjanse når de kommer seg dit, men jeg vil definitivt holde Magnus som favoritt. Han har gjort dette to ganger før og den erfaringen blir verdifull.

Hammer har vært sekundant for Carlsen i hans to VM-kamper, men vet ikke ennå om han blir med i verdensmesterens entourage til kampen mot Karjakin.

– Ingenting er bestemt ennå, men jeg håper selvfølgelig å hjelpe Magnus. Det er opp til ham.

VM spilles i New York i november, men allerede i april møtes de to i TV 2-sendte Norway Chess. Karjakin har vunnet turneringen to ganger, mens Carlsen aldri har vunnet.