Rolling Stones med gigakonsert på Cuba

Det aldrende rockebandet Rolling Stones var i storform da de holdt sin første konsert på cubansk jord. I publikum var det mange som hadde ventet en mannsalder på å få se heltene sine.

– Hallo Havanna! God kveld til mine cubanske folk, ropte vokalist Mick Jagger på flytende spansk da han inntok scenen og bandet satte i gang kveldens første låt, «Jumpin' Jack flash».

Titusenvis av fans hadde møtt fram for å høre den utendørs gratiskonserten.

– Etter i dag kan jeg dø, sier Joaquin Ortiz.

62-åringen har vært en rockeentusiast siden han var tenåring på 1960-tallet. Den gang måtte han bruke platecover fra revolusjonære cubanske band til å gjemme Beatles- og Stones-platene sine.

– Dette er som mitt siste ønske, å se Rolling Stones, sier han.

Rolling Stones inviterte til gratiskonsert under åpen himmel i Cubas hovedstad.

Det skjedde samme uke som Barack Obama ble den første sittende amerikanske presidenten som besøkte øystaten på 88 år.

Fidel Castro

Historiske hendelser har stått i kø her den siste tiden, og det britiske bandets ankomst er intet unntak: Rolling Stones har aldri tidligere spilt på Cuba.

Kommunistregimet regnet lenge britisk og amerikansk rockemusikk for å være skadelig. Musikk fra artister som Stones, the Beatles og Elvis Presley ble forbudt på radio og TV etter revolusjonens som brakte Fidel Castro til makten i 1959.

– De kalte det fiendens musikk, forteller Carlos Carnero.

Pågrepet

På 1960-tallet ble cubaneren pågrepet av soldater da han skulle spille Stones-låter med sitt coverband Los Kent.

Fredag er han publikum på idrettsplassen Ciudad Deportivo, der han ifølge statlige mediers anslag får selskap fra opp mot 500.000 andre.

(©NTB / TV 2)