Johan Cruyff i aksjon mot Argentina under VM i 1974.
Johan Cruyff i aksjon mot Argentina under VM i 1974. Foto: Stf

Vil endre stadionnavn for å hedre Cruyff

– Det er den beste måten vi kan hedre ham på, mener Nederlands fotballpresident.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En hel fotballverden sørger etter at Johan Cruyff døde skjærtorsdag, 68 år gammel.

Hedres under landskamp fredag
Fredag møter Nederland Frankrike til vennskapskamp på Amsterdam ArenA. Da skal Cruyff hedres ved at kampen stoppes i det 14. minutt for ett minutts stillhet. (Nummer 14 var hans nummer for klubb og landslag.)

Flagget er på halv stang utenfor Amsterdam ArenA
Flagget er på halv stang utenfor Amsterdam ArenA Foto: Koen Van Weel

I tillegg kommer spillerne på begge lag til å bære svarte sørgebånd.

Den nederlandske fotball-legenden scoret 33 mål på 48 kamper for det nederlandske landslaget mellom 1966 og 1977. I 1974 var han sentral da Nederland, med sin totalfotball, tok seg til VM-finalen. Der tapte de 1-2 for vertsnasjon Vest-Tyskland. Cruyff ble kåret til turneringens beste spiller.

Johan Cruyff fra tiden i Ajax.
Johan Cruyff fra tiden i Ajax.

Ajax vil endre navn på Amsterdam ArenA
Men det er ikke bare på landslaget Cruyff har satt sine spor. I Ajax, klubben han scoret 204 mål på 276 kamper for og tok til tre strake europacuptrofeer mellom 1971 og 1973, ønsker man å hedre sin beste spiller gjennom tidene ved å endre navn på Amsterdam ArenA til Johan Cruyff Arena.

– Jeg klarer knapt å vente til vi kan kalle stadion for Johan Cruyff Arena. Det er den beste måten vi kan hedre ham på, sier Nederlands fotballpresident Michael van Praag.

– Akkurat nå er våre tanker med hans kone, hans barn og barnebarn. Så vil vi diskutere på hvilken måte vi best kan hedre Johan, sier tidligere United-stjerne og nå Ajax-direktør Edwin van der Sar.

Avgjørelsen er imidlertid ikke opp til Ajax. Klubben eies av Amsterdam by og det er dermed de lokale myndighetene som avgjør saken. De er positive til navneendringen.

– Jeg har diskutert saken med ordfører Eberhard van der Laan og vi har konkludert med at det er noe vi ønsker å få til, sier varaordfører Eric Van den Burg til RTL.

– Jeg vil tro at vi har støtte fra 837,000 innbyggere i Amsterdam. Og vi har noen gode argumenter overfor aksjonærene, sier han videre.

Hedres av Messi og Guardiola
Cruyff spilte også en viktig rolle for Barcelonas suksess. Ikke bare spilte han 143 kamper for klubben, han ledet dem også fire seriegull som trener på 1990-tallet.

– Cruyff malte kapellet, de andre Barcelona-trenerne har i etterkant bare trengt å vedlikeholde det, sier Pep Guardiola om mannen han spilte under i den spanske klubben.

Også Messi hyller den legendariske spilleren.

– En legende har forlatt oss i dag, skriver argentineren på Facebook ifølge den spanske avisen AS

Den tidligere nederlandske landslagsstjernen Ruud Gullit meldte torsdag følgende:

«Takk Johan for at du har vært min største inspirasjonskilde og lærer- Takk for at du banet vei for vår generasjon. »