Johan Cruyff er død

Den nederlandske fotball-legenden ble 68 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere Barcelona- og Ajax-stjernen ble i oktober i fjor diagnostisert med lungekreft.

«Johan Cruyff døde fredfullt torsdag i Barcelona med familien ved sin side etter en tøff kamp mot kreften. Det er med tungt hjerte vi ber dere om å respektere familiens privatliv i sorgen», står det på hans egne nettsider.

Cruyff regnes som en av de beste fotballspillerne gjennom tidene. I tillegg ledet han Barcelona til fire seriegull som trener på 1990-tallet.

Han scoret 204 mål på 276 kamper for Ajax og 48 mål på 143 kamper for Barcelona. Cruyff vant Gullballen tre ganger (i 1971, 1973 og 1974), og i løpet av tida i Ajax tok han klubben til tre strake europacuptrofeer mellom 1971 og 1973.

I 1974 var Cruyff sentral da Nederland, med sin totalfotball, tok seg til VM-finalen. Der tapte de 1-2 for vertsnasjon Vest-Tyskland. Cruyff ble kåret til turneringens beste spiller.

Foto: Stf

– Revolusjonerte fotballen
Fotballekspert Arne Scheie minnes Cruyff som en av tidenes største spillere.

– Han var med på å revolusjonere fotballen. Han hadde en helt enestående spillerkarriere, og det er vanskelig å komme utenom han når man snakker om tidenes største spillere, sier han til NTB.

– Cruyff hadde fantastisk ballbehandling kombinert med rykket sitt, som var veldig spesielt. Han hadde så god kontroll på ballen, så godt overblikk, og han kunne rykke unna med ball. Han var en utrolig kreativ spiller som gjorde overraskende ting og kunne åpne opp forsvar helt på egenhånd, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NTB,

– Har mistet vår beste spiller
– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at Johan Cruyff er død. Ord kan ikke beskrive tapet vi føler, skriver Det nederlandske fotballforbundet på Twitter.

– Vi har mistet vår beste spiller, vår nummer 14, vår beste fotballvenn. Johan tok nederlandsk fotball til nye høyder. Vi i KNVB er han evig taknemlig for det. For meg personlig kommer jeg til å savne min venn, Johan, enormt mye, sier den nederlandske fotballpresidenten Michael van Praag videre.

– Han var en av de største

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mottok nyheten om Johan Cruyffs død noen timer før Norges landskamp mot Estland torsdag. – En trist nyhet, sier han til NTB.

– Cruyff var en av fotballhistoriens største personligheter. Da tenker jeg først og fremst på det han gjorde på banen, selv om han også markerte seg utenfor den. Jeg var 15 år da jeg så ham spille VM-finale i 1974, og han var det store, store forbildet da jeg var gutt og ungdom.

Semb trekker fram de aller største navnene når han skal finne selskap for Cruyff.

– Sammen med Maradona og Messi var han nok den største av de store. Kanskje savner noen Pelé, men det var litt før min tid, sier han.

– Cruyff hadde fantastisk ballbehandling kombinert med rykket sitt, som var veldig spesielt. Han hadde så god kontroll på ballen, så godt overblikk, og han kunne rykke unna med ball. Han var en utrolig kreativ spiller som gjorde overraskende ting og kunne åpne opp forsvar helt på egenhånd.