VANT: Trond Nymark fra Bergen tok sølv på 50 km kappgang under VM i Berlin. Foto: AP Photo/Manu Fernandez
VANT: Trond Nymark fra Bergen tok sølv på 50 km kappgang under VM i Berlin. Foto: AP Photo/Manu Fernandez Foto: Manu Fernandez

Russisk doping ga Nymark VM-gull

– Det er det som gjør at det er en ekstra bismak, sier Trond Nymark til TV 2.

Det internasjonale friidrettsforbundets anke fikk medhold hos Idrettens voldgiftsrett (CAS). Det bekrefter CAS.

Anken er rettet mot «selektiv» annullering av resultatene til utestengte russiske utøvere.

Blant annet mister Sergej Kirdjapkin gullmedaljen han vant på 50 km kappgang under London-OL i 2012 og VM-gullet på samme distanse i 2009 i Berlin. Alle resultatene til russeren blir strøket fra 20. august 2009 til 15. oktober 2012.

– Ekstra bismak

Det betyr den norske kappgangeren Trond Nymark vil få VM-gullet fra 2009, selv om det fortsatt gjenstår noen formaliteter før han faktisk vil motta gullet. Nymark tok sølvet bak Kirdjapkin.

– IAAF må omskrive resultatene først, men det foreligger nå en rettskraftig avgjørelse. Så gjenstår det fortsatt noen formaliteter, sier Nymark til TV 2, som likevel innkasserer gullet.

Likevel er det en bismak når han nå får gullet seks og et halvt år senere.

– I valget mellom å vite at det er IAAF som har bevisst tilbakeholdt informasjon eller det å vite at utøveren foran deg er ren ville jeg valgt det siste. Det er det som gjør at det er en ekstra bismak.

– Det er blandede følelser når vi vet at det dreier som at IAAF faktisk har vært korrupt og har tatt i mot bestikkelser for å faktisk skjule at doping blant disse russerne. Hadde de gjort jobben sin fra start, så hadde de aldri stilt til start, sier Nymark til TV 2.

– Betyr dette at du vil motta gullet i posten eller vil det bli en seremoni?

– Det er altfor tidlig å si. Det gjenstår å se hva IAAF vil gjøre. Det eneste CAS nå har kommet med er en endelig dom der de seks har blitt tatt for sine resultater fra 2009 og fremover.

Annen russisk utøver mister medaljen

En annen kappgjenger, Olga Kaniskina, fratas sølvmedaljen hun vant på kvinnenes 20 km under lekene i den engelske hovedstaden.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) mente at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) hadde hatt en «selektiv diskvalifisering» av resultatene til en rekke russiske utøvere utestengt for uregelmessigheter i utøvernes biologiske pass.

Blant annet ble Kirdjapkin i januar 2015 utestengt i tre år og to måneder fra og med 15. oktober 2012. I tillegg fikk han flere resultater mellom 2009 og 2012 annullert. IAAF skal ha reagert på at det bestemte tidsrommet kappgjengeren ble utestengt for, tillot han å beholde OL-gullet fra 2012.

I tillegg til Kirdjapkin og Kaniskina tok CAS for seg fire andre russiske utøvere. Russiske friidrettsutøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser etter en rapport fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) om korrupsjon og systematisk doping i russisk friidrett. (©NTB/TV 2)