Bjørndalen oversvømt av fans på barneskirenn i Russland

Ole Einar Bjørndalen (42) måtte ha livvakter for å holde fansen unna, men tok seg likevel god tid til russiske barn, som fikk møte helten sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM i Holmenkollen ble en fiasko for Russland, men russerne kunne i det minste trøste seg med at en av landets største skiskytterhelter gjorde suksess.

Ole Einar Bjørndalen er riktignok norsk, men nyter kanskje enda større stjernestatus i Russland, og derfor er det nærmest å anse som et statsbesøk når 42-åringen fra Simostranda gjester landet.

Etter at verdenscupsesongen tok slutt i Khanty-Mansijsk i helga, reiste Bjørndalen videre til Novosibirsk for å kaste glans over et barneskirenn med 600 deltakere.

- Det er veldig hyggelig at så mange kommer til et sånt arrangement. Barna er akkurat som i Norge, det er ikke noen forskjell på dem. De er i veldig godt humør, liker å gå på ski og å skyte. Interessen rundt skiskyting er veldig stor i Russland, sier han.

Barna elsket Bjørndalen. En jente på fem år fikk vise en tegning hun hadda laget av skiskytterkongen, gitt ham en god klem og fikk tatt bilde sammen med ham.

Bjøndalen med livvaktene på barneskirennet.
Bjøndalen med livvaktene på barneskirennet.

Se reportasje øverst i artikkelen!

Ikke gode på kø
Og interessen for å møte nordmannen var på det nivået man hadde forventet: Flere vakter i militæruniform fulgte tidvis Bjørndalen rundt for å holde folkemengden på betryggende avstand, for eksempel da han ble utstyrt med et gevær og skulle skyte på imaginære blinker.

- Er det vanlig for deg å bli fulgt av livvakter i Russland?

- Det er ikke veldig ofte jeg blir det, men av og til organiserer man det slik, for det kommer ganske mye folk på arrangementene her. Og i Russland er de ikke så gode til å stå i kø som i Norge, så det kan bli trangt om plassen. Da er det greit å ha folk som får system på ting. Alle får sin signatur og et bilde, det fungerer veldig bra, sier Bjørndalen.

Pepret med spørsmål
42-åringen stilte også til Q&A-seanse, faktisk tre etter hverandre, ettersom barna måtte deles inn i tre grupper så det skulle bli plass til alle i lokalet.

Bjørndalen ble pepret med spørsmål om alt fra favorittegneserie (svaret var Spiderman), til om han bar nag til Emil Hegle Svendsen for ankeretappen på OL-stafetten i Sotsji i 2014.

Det forsikret Bjørndalen at han ikke gjorde.

- Emil har reddet oss mange ganger, understreket han.

Et spørsmål som ble stilt flere ganger var selvsagt om Bjørndalen kunne finne på å legge opp etter å ha levert et så sterkt VM.

- Jeg vil bruke tiden utover våren og finne ut hva jeg vil gjøre. Men jeg trenger litt tid, for jeg blir ikke yngre. Motivasjonen min er sterk, og jeg er glad i sporten min, men helsa må være på topp, svarte Bjørndalen.

Jente svimte av
Tolk Alexandra Oleinikova forteller at ei jente til og med besvimte underveis i seansen.

- Det var varmt i rommet, og ungene kom fra trening. Hun falt i gulvet, og Ole Einar og en livvakt ilte til og ga henne vann. Det gikk fint, men hun var blek og måtte gå. Litt senere, da vi gikk gjennom en korridor, satt hun der på en benk. Bjørndalen så henne og spurte hvordan det gikk, og tilbød å ta et bilde sammen med henne. Da ble hun så begeistret at hun nesten svimte av på nytt, sier Oleinikova og ler.

Bakgrunnen for Bjørndalens deltakelse på barneskirennet var samarbeidet med den russiske sponsoren Skimir, som hjalp til med å finanisere fitnesstraileren 42-åringen har hatt mye glede av både i oppkjøringen og underveis i sesongen.

I VM sto Bjørndalen igjen med gull på stafetten, sølv på sprinten, sølv på jaktstarten og bronse på fellesstarten. I verdenscupen slo han også til med sin første seier på nesten fire år, i tillegg til tre andre pallplasseringer.

- Sesongen har gått over all forventning. Det har vært fantastisk, og jeg har nådd alle målene mine. Jeg fikk prikket toppformen til VM, som var det største målet mitt, og så vant vi VM-gull på stafetten i Holmenkollen. Det var prikken over i-en for denne sesongen.

Påska skal Bjørndalen tilbringe i Østerrike, der han skal samle krefter til NM på Dombås, som starter 28. mars. Deretter reiser han tilbake til Russland, for å gå showrenn i Tyumen, og det setter punktum for det som har vært en fenomenal sesong for tidenes mestvinnende skiskytter.