TV 2 Hjelper deg: Store prisforskjeller på sydenturer

TV 2 Hjelper deg sjekket hva det koster å bestille tur på egenhånd, fremfor å bestille pakketurer hos Ving.

TV 2 Hjelper deg ba Ving om å finne deres billigste charterreiser for to voksne og to barn til fem europeiske land. Avreise skulle være i løpet av de to første ukene av årets fellesferie.

Kriteriene for turene var at hotellet skulle ha basseng og være maks tusen meter fra stranden. Bortsett fra det kunne reisemålet være hvor som helst i landene.

De fem reisemålene som ble sjekket var til Hellas, Spania, Kroatia, Bulgaria og Tyrkia.

Etter å ha fått prisene fra Ving hyret vi inn vår egen reiseekspert som skulle prøve å finne like bra turer, bare til en billigere penge. Det er riktignok en halv til èn stjerne mer på hotellene Ving fant, men selv med det tatt i betraktning, er prisforskjellene store.

Se en fullstendig oversikt i bunnen av artikkelen.

Dobbel pris

Til Kreta i Hellas sparer man hele 14 000 kroner ved å bestille en reise selv, om man reiser i løpet av de første ukene i fellesferien. Turen reiseeksperten har funnet inkluderer ikke bagasje, mat på flyet og transport til og fra flyplassen. Det gjør turen fra Ving.

EKSPERT: Vagabonds reiselivsjournalist Eilert Larstop Paulsen.
EKSPERT: Vagabonds reiselivsjournalist Eilert Larstop Paulsen.

Tilbudet Ving ga oss var på 25 824 kroner. Vår tur endte på 11 750 kroner.

– Jeg er mest overrasket over de store prisforskjellene vi fant, etter å ha gjort relativt enkle søk. Det er mulig å spare mye penger på å gjøre flyreservasjonene og hotell-bookingen selv, sier TV 2 hjelper deg sin reiseekspert, Eilert Larstorp Paulsen.

Han jobber som reiselivsjournalist i reisemagasinet Vagabond og har vært i overkant av hundre land.

REISESØK: TV 2 Hjelper deg sjekket turer til Tyrkia, Bulgaria, Hellas, Kroatia, og Spania.  
REISESØK: TV 2 Hjelper deg sjekket turer til Tyrkia, Bulgaria, Hellas, Kroatia, og Spania.  

– Det første jeg gjør når jeg skal ut å reise er å bestille flybillett til valgt destinasjon. Deretter leser jeg enten en bok om stedet eller ser på et kart, og så bestiller jeg hotell akkurat der jeg vil bo, forteller Larstorp Paulsen.

– To forskjellige produkter

Forskjellen på de to reisene til Kreta er at man lander på to forskjellige flyplasser, hotellene ligger på to forskjellige steder på øya og når man booker turen selv må man ha en mellomlanding på tre timer i Stockholm på vei hjem. Likevel er Ving sin tur over dobbelt så dyr som vår.

– Her er det snakk om to forskjellige produkter, og derfor er det så store prisforskjeller. Det er ulike produkter å bestille på egenhånd framfor å bestille hos en pakketurarrangør, fordi vi har blant annet reiserådgivere som kan gi deg tips om å vele riktig hotell og vi har reiseledere på plass, og det viktigste er at når man reiser på pakketur er man omfattet av reisepakkeloven som gir deg en del rettigheter man ikke alltid har når man velger å reise på egenhånd, sier PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Alle Ving sine turer inkluderer bagasje på flyet, mat på flyet og transport til og fra flyplassen på charterdestinasjonen. Det gjør ikke prisene reiseeksperten har funnet.

– At det er en stor prisforskjell skyldes blant annet faktorer til hvor du flyr til, hvilke avreisedager og hvilke hotell du bor på. I dette tilfelle kan det lønne seg å bestille på egenhånd, andre ganger kan det lønne seg å bestille turen gjennom reiseselskapene, fortsetter Larsen-Vonstett.

De to forskjellige turene til Hellas har forøvrig avreise og hjemreise samme dato.

Billigere ved egenbestilling

Det viste seg også å være store prisforskjeller på charterturer og egenbestilling til alle de andre fire landene vi sjekket.

Til Kroatia tilbød Ving oss en reisepakke til Split til 33 220 kroner. Her ble vi opplyst av Ving at det er stor pågang i området i fellesferien og at det meste av hoteller er booket. Derfor ble vi forespeilet å bestille et femstjerners hotell. Turen vår reiseekspert fant var til et firestjerners hotell, men likevel ble prisforskjellen på 9 000 kroner.

Også til Spania, Bulgaria og Tyrkia var det flere tusenlapper å spare. Til Bulgaria og Tyrkia fikk man turer rundt 3 500 kroner billigere om man bestiller selv, og til Spania sparer man 5 000 kroner ved å gjøre alt selv.

*Alle flyvningene TV 2 hjelper sin ekspert fant er med Norwegian.

*Alle hotellene TV 2 hjelper sin ekspert fant er via hotels.com.

Tyrkia

Ving:
16 - 23. juli. Hotell: Side Village, Pris: 17084 kroner.

Egenbooking:
15 - 22. juli, Hotell: Oscar Boutique Hotel Pris: 13700 kroner

Prisdifferanse: 3384 kroner.

Bulgaria

Ving:
18 - 25 juli. Hotell: Albena Flamingo. Pris 18124 kroner.

Egenbooking:
13 - 20. juli. Hotell: Briz Hotel. Pris 14700 kroner.

Prisdifferanse: 3424 kroner.

Hellas

Ving:
21 - 28. juli. Hotell: Troulakis Village. Pris 25824 kroner.

Egenbooking:
21 - 28. juli. Hotell: Petra Village. Pris 11750 kroner.

Prisdifferanse: 14074 kroner.