VIL HA NATURGRESS: Rosenborgs Anders Konradsen (tv) og Marius Høibråten i duell på Lerkendals grønne naturgress. Styreleder Ivar Koteng ser ingen grunn til å bytte til kunstgress. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VIL HA NATURGRESS: Rosenborgs Anders Konradsen (tv) og Marius Høibråten i duell på Lerkendals grønne naturgress. Styreleder Ivar Koteng ser ingen grunn til å bytte til kunstgress. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

– Alt annet enn gress er uaktuelt

Rosenborg liker ikke forslaget fra Sarpsborg 08.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborgs styreleder, Ivar Koteng mener kunstgress blir håpløst dersom norske lag skal ut i Europa og konkurrere.

– Det er som å si at Norge må være på en egen øy. Det er et dårlig forslag når man skal nå ut til Europa. Vi har en Europa-ambisjon og da er alt annet enn gress uaktuelt, sier Koteng.

Mener kunstgress bør innføres

Etter nok en sesongstart med et snøkledd Alfheim og varierende kvalitet på arenaene mener Sarpsborg 08s styreleder, Cato Haug at kunstgress bør innføres på alle arenaer som spiller Tippeligafotball.

– Jeg er ikke så sikker på at Tippeligastarten er problemet, men underlaget. Jeg synes vi burde ta denne helt ut og si at kunstgress er underlaget vi bør spille med i Norge. Det burde være et lisenskrav at når vi skal spille toppfotball i Norge bør det spilles på kunstgress, sier styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug.

Dag-Eilev Fagermo har tidligere uttalt at flere arenaer bør få kunstgress og var oppgitt over forholdene på Brann stadion hvor de spilte 0-0 i andre serierunde i helgen.

– Det er en skam. Det har kommet rundt 10.000 mennesker og da å ha en sånn matte. Det blir ikke fotball. Det er uheldig for fotballen at vi må spille på matter som dette, tordnet Dag Eilev Fagermo etter møtet med Brann i Bergen.

Han får støtte av TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

– Hvor mye bedre blir man av å spille fotball på dette underlaget? Det er ikke utvikling. Tre kamper som gir meg null som seer. Det er ingenting gøy med dette. Jeg angrer på at jeg har vært på disse kampene.

Disse vurderer å bytte underlag

Mens 9 Tippeligaklubber i dag spiller sine kamper på kunstgress er det 7 som fremdeles har naturgress. Flere planlegger skifte av underlag.

  • Lerkendal: Ingen planer om kunstgress
  • Brann Stadion: Vurderer kunstgress
  • Ullevaal: Ingen planer om kunstgress
  • Viking: Styrevedtak om kunstgress. Forslaget skal legges frem for aksjonærene.
  • Lillestrøm: Ingen planer om kunstgress
  • Haugesund: Ingen planer om kunstgress
  • Stabæk: Ingen planer om kunstgress nå, men tror det blir kunstig dekke dersom det bygges en ny arena.

Stabæks sportssjef, Inge André Olsen mener det er en dårlig idé å innføre kunstgress som et lisenskrav. Han tror færre klubber vil komme til Norge og speide etter talenter dersom kunstgress er underlaget.

– Vi som klubber må få velge selv. Et lisenskrav høres voldsomt ut. Jeg tror ikke så mange utenlandske klubber ønsker å komme og se spillere i aksjon på kunstgress. Tilbakemeldingen vi fikk da vi var på Telenor Arena er at kampene så totalt forskjellige ut på gress og på kunstgress, sier Olsen.

Spillerne foretrekker naturgress

NFF sier at det ikke er aktuelt med en ny kunstgress debatt nå.

– Det er ikke noe som har vært tatt opp til debatt de siste årene. Det vil bli vanskeligere å trekke de største nasjonene til Ullevaal med kunstgress. Det har vært argumenter i denne debatten tidligere. Dessuten har Ullevaal en fantastisk matte nå, sier Nils Fisketjønn, direktør for konkurranseavdelingen i NFF.

NISO viser til en undersøkelse hvor kapteinene i Tippeligaen har gitt banene karakterer etter hver runde. De fire mest populære er av naturgress.

– Det vi hører på er spillerne selv og det bør norske ledere også gjøre for det er faktisk spillerne som skal spille enten det er kunstgress eller gress, sier NISO-leder, Joachim Walltin.

– Blir kvaliteten på Tippeligaen bedre med kunstgress?

– Det bli mer like forhold, ballen går fortere og vi får mer effekt av de unge spillerne som kommer opp med gode ferdigheter som er født og oppvokst med kunstgress, sier Cato Haug i Sarpsborg 08.