De siste fem årene har utenlandske skattemyndigheter innkrevd 133 millioner kroner fra Norge. Bildet er hentet fra en pressevisning hos Norges Bank. Foto: Jon-Michael Josefsen/Scanpix
De siste fem årene har utenlandske skattemyndigheter innkrevd 133 millioner kroner fra Norge. Bildet er hentet fra en pressevisning hos Norges Bank. Foto: Jon-Michael Josefsen/Scanpix Foto: Josefsen, Jon-michael

Utenlandske skattemyndigheter jakter skattesnyltere i Norge

Størst fokus får de som skjuler formuer i skatteparadis som Cayman Island og Bermuda, men visste du at utenlandske skattemyndigheter jakter på skattesnyltere i Norge?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske skattemyndigheters intense jakt på skjulte formuer og verdier i utlandet er godt kjent.
Langt mindre vet du nok om utenlandske skattemyndigheters jakt på skattekroner i Norge.

133 millioner kroner


TV 2 kan fortelle at utenlandske skattemyndigheter de siste fem årene har innkrevd tilsammen 133 millioner kroner fra Norge. Dette med god bistand fra norske skattemyndigheter.

Skatteetaten oppgir at Norge mottar to typer henvendelser fra utenlandske skattemyndigheter.

– Det er henvendelser for å få opplysninger som kan brukes i ligning i hjemlandet og henvendelser om å foreta tvangsinnkreving i Norge av skatt utlignet i utlandet, opplyser seniorskattejurist Toril Wettre i Skatteetaten.

Skjulte formuer?

Er det flere som forsøker å skjule formue i Norge?

– Når vi mottar en henvendelse om å utlevere opplysninger eller foreta innkreving får vi ikke mer informasjon enn vi trenger for å kunne bistå. Vi har derfor ikke noe grunnlag for å uttale oss om noen forsøker å skjule formue i Norge, sier Wettre til TV 2.

Om ikke Norge kan defineres som et skatteparadis, så er det et faktum at personer med adresse her, jaktes på av utenlandske skattemyndigheter.

– Norge har avtaler om utveksling av opplysninger med over 100 land, og avtaler om innkreving med ca 50 land. I årenes løp har vi fått henvendelser fra mange av disse landene, sier Wettre til TV 2.

– Ikke krevende


Hun opplyser at henvendelser fra utlandet om utveksling av opplysninger og om bistand til innkreving, vanligvis ikke er krevende.

Hemmelighold og manglende finansiell regulering i skatteparadis bidrar til kapitalflukt og ustabilitet i finansmarkedene.

Penger som holdes skjult i Norge og inntekter som er unndratt beskatning, må regnes som dråper i havet i den store sammenhengen. Ifølge Skatteetaten har norske skattebetalere skjult omtrent 200 milliarder kroner på utenlandske konti.

– Det er grunn til å anta at opplysninger fra Norge vil føre til at andre land vil avdekke uoppgitte finansinntekter. Det vil uansett også her være utenlandske myndigheter som vet om formuen var oppgitt i hjemlandet eller ikke.