Tennis-sjef satte sinnene i kok: – Kvinnene bør takke Gud for mennene

Det ble ikke stort bedre da Djokovic begynte å snakke om kvinners hormoner...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Novak Djokovic avsluttet Indian Wells Masters med å slå Milos Raonic 6-2, 6-0 i finalen, mens Serena Williams tapte 4-6, 4-6 mot Victoria Azarenka.

På den siste dagen var det likevel turneringssjef Raymond Moore som skapte de største overskriftene.

På pressekonferansen før finalene uttalte han at de kvinnelige spillerne burde prise seg lykkelige over at menn som Federer og Nadal bærer sporten for dem. 69-åringen prøvde deretter å redde seg inn ved å hylle både utseende og talent blant de kvinnelige spillerne.

Fiasko på pressekonferansen

Raymond Moore overtok som toppsjef for turneringen i 2012. Det var på et tilsynelatende harmløst og ukontroversielt spørsmål om Women's Tennis Association (WTA) at den tidligere, sørafrikanske tennisspilleren lot silkehanskene ligge.

– I mitt neste liv håper jeg å komme tilbake som noen i WTA, for de er gratispassasjerer blant herrene. De tar ingen avgjørelser og er veldig, veldig heldige. Hvis jeg var en kvinnelig spiller ville jeg gått ned på knærne hver kveld og takket Gud for at Roger Federer og Rafael Nadal ble født, for de bærer denne sporten.

På dette tidspunktet burde kanskje 69-åringen valgt å bytte emne. Det gjorde han ikke.

– WTA har en håndfull attraktive spillere som kan ta over stafettpinnen. Du vet, Garbine Muguruza, Genie Bouchard. De har mange veldig attraktive spillere, og standarden i kvinnelig tennis har forbedret seg enormt mye.

– Når du sier «attraktive», mener du da fysisk eller konkurransemessig?, avbrøt en av reporterne i salen.

– Nei, nei, nei! Jeg mener ikke... Jeg mener begge! De er både fysisk og konkurransemessig attraktive, sa han.

Og da var veien kort til kritikk i tennismiljøet.

Begynte å snakke om kvinners hormoner

Novak Djokovic var blant dem som ble spurt om turneringssjefens uttalelser.

Det serbiske tennisesset understreket at Moores uttalelser ikke var akseptable og at kvinner fortjener respekt, både i sporten og ellers. Men så skulle også Djokovic havne på et uheldig sidespor.

– Kvinner går gjennom så mye annet enn det vi menn må. Du vet, hormoner og andre ting. Vi trenger ikke å gå inn i detaljene. Kvinnene vet hva jeg snakker om, sa han, til medienes forundring.

– Jeg hadde en kvinnelig trener og er omgitt av kvinner i det daglige. Jeg er naturligvis veldig glad for å være gift med en, fortsatte han.

Verdenseneren fortsatte med å argumentere for at menn bør få mer premiepenger enn kvinner, ettersom de i større grad bidrar til å skape interesse for sporten.

– Lik fordeling av premiepenger har vært hovedtemaet i tennisverdenen de siste sju, åtte årene. Jeg vet hvor mye energi WTA har brukt på å oppnå det, og jeg applauderer dem for det. Samtidig synes jeg at herretennis bør kjempe for en større andel, ettersom tallene viser at vi drar langt flere seere.

Serena til motangrep

Serena Williams knuste to racketer i frustrasjon da hun tapte finalen. Raymond Moores uttalelser gjorde henne neppe blidere.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg alltid må svare på kontroverser, innledet hun.

– Men jeg synes ikke noen kvinner skal gå ned på knærne for å takke noen. Venus, meg selv og mange andre får høre hver dag fra folk at de ikke ville sett på tennis uten oss. Jeg kan ikke en gang tallfeste hvor mange som sier det til oss. Det finnes kvinner som er underholdende å se på, og det finnes menn som er underholdende å se på. Dette går begge veier og Moores uttalelser er feilaktige og svært, svært unøyaktige.

Williams omtalte Moores uttalelser som ødeleggende for enhver kvinne som har stått opp med stolthet for kvinners rettigheter.

– Vi har, som kvinner, kommet langt og har ingen grunn til å falle ned på knærne for å takke noen.

Raymond Moore har senere beklaget uttalelsene.

– Jeg kom med noen kommentarer om WTA som var smakløse og feilaktige. Jeg er virkelig lei meg for disse uttalelsene og beklager til alle spillere og WTA som helhet. Vi hadde en finale som gjenspeiler hvor sterk disse spillerne er. Igjen, jeg beklager virkelig.