VIL ALDRI NÅ TIL TOPPS: Donald Trump gjør det bra i republikanernes nominasjonsvalg, men vil aldri bli president, mener Bård Espen Hansen. FOTO: George Frey/Getty Images/AFP 
VIL ALDRI NÅ TIL TOPPS: Donald Trump gjør det bra i republikanernes nominasjonsvalg, men vil aldri bli president, mener Bård Espen Hansen. FOTO: George Frey/Getty Images/AFP  Foto: George Frey

Slapp av – Donald Trump blir aldri president

– Det vil bli et helt annet spill når det kommer til den skikkelige valgkampen, skriver TV2.no-redaktør Bård Espen Hansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump kommer ikke til å bli USAs neste president. Forklaringen er såre enkel.

Den som følger med på den amerikanske valgkampen kan ikke unngå å sitte igjen med frykt for at verdens største atommakt snart skal ledes av en mann som omtales som en kunnskapsløs idiot uten folkeskikk, blottet for selvinnsikt og med enda dårligere impulskontroll. Det er ingen tvil om at det er stress å tenke på en rødsprengt og hissig Donald med den latterlige sveisen i uorden, hengende svettende over atomknappen.

Ta det rolig. Det kommer ikke til å skje.

Det som foregår i USA nå er primærvalg – der det republikanske og demokratiske partiet skal velge hver sin presidentkandidat. Siden Trump ligger an til å vinne det republikanske primærvalget så overlegent, får man en følelse av at han står i fare for å bli president.

Ikke tenk på det. Fordi det vil bli et helt annet spill når det kommer til den skikkelig valgkampen – når USA faktisk skal velge sin neste president. Det vil stå mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Og Trump kan ikke vinne.

Bård Espen Hansen frykter ikke Donald-styre i USA. Foto: TV 2.
Bård Espen Hansen frykter ikke Donald-styre i USA. Foto: TV 2.

Fordi: I det republikanske primærvalget deltar nesten utelukkende hvite velgere. Med få unntak er det ingen latinamerikanere eller afroamerikanere som stemmer. Og spesielt ikke på Trump, som kaller meksikanere voldtektsmenn og hevder at president Barack Obama ikke er amerikaner. For ikke å snakke om at han vil nekte alle muslimer adgang til USA og føre opp de som allerede bor der i spesielle registre.

Men når presidentvalget skjer i november vil latinamerikanere, afroamerikanere og muslimer møte opp i valglokalene. De er ventet å utgjøre 30 prosent av velgerne. Og de vil ikke stemme på The Donald. Meningsmålinger viser at så mye som 80 prosent av den latinamerkanske og afroamerikanske befolkningen har et overveldende negativt syn på Trump.

Da skjønner du hvilken vei det bærer.

Trump når kun hvite velgere, og bare halvparten av disse er republikanere. Enda verre – Trump er så upopulær også i sitt eget parti, at han risikerer at republikanere blir sittende hjemme valgdagen i stedet for å stemme på han. Meningsmålinger viser at blant flertallet av hvite velgere, er han klart mindre populær enn Hillary Clinton. Totalt har Hillary støtte av 47,3 prosent av velgerne mot Trumps 41,0, i følge realclearpolitics.com – nettstedet som viser snittet av alle meningsmålingene.

For å sette det i perspektiv: Da Ronald Reagen ble valgt som republikansk president i 1980 var kun 12 prosent av de som stemte ikke-hvite. Ved siste valg var det 28 prosent ikke-hvite, ventet å stige til 30 i år. Det er dette som er nøkkelen. Så godt som kun hvite stemmer republikansk. Det er ikke nok til at Trump kan vinne. Mitt Romney fikk 59 prosent av de hvite stemmene mot Obama i 2012-valget - den høyeste andelen noensinne. Likevel tapte han valget med fire prosentpoeng.

Det betyr at selv om Trump mot formodning skulle ende med å slå Hillary Clinton i den hvite delen av befolkningen, så vil heller ikke dét være nok. Han må ha hele to av tre hvite stemmer for å kompensere for at han bygger valgkampen sin på å trakassere USAs minoritetsbefolkning.

Donald Trump er først og fremst elsket av sinte hvite menn. Men det er ikke nok sinte hvite menn i USA til å velge Trump til landets neste president.