Kronprins Haakon vant den kongelige Birken-duellen

Kronprins Haakon vant den kongelige konkurransen mot den danske kronprinsen i Birken.

Det var duket for skikkelig kongelig duell da både kronprins Haakon av Norge og kronprins Frederik av Danmark stilte til felles start i årets Birkebeinerrenn.

For vår egen kronprins var dette andre gangen han skulle gå rennet over fjellet, mens det for danske kronprins Frederik ville bli første gangen.

Men det var ikke første gangen den danske kronprinsen spente på seg skiene. Han har vært med i langdistanseløp som Vasaloppet tidligere, og er ellers kjent for å være en veldig sporty og godt trent prins.

Norge-Danmark 1-0

Den kongelige duellen over fjellet endte med 1-0 til Haakon, som viste seg å være bedre vant med motbakker en sin kongelige kollega.

Haakon endte med tiden 04:10:10, noe som er litt dårligere enn fjorårets tid hvor han også tok det berømte merket. Kronprins Frederik gikk i mål på 05:05:05.

– Det var gøy, men veldig tungt i år. Det er jo kjempefint arrangert, og det står jo masse folk langs løypen. Det er veldig gøy å gå, sa Haakon til pressen etter målgang.

Kronprins Haakon mistet fort oversikten over hvor kronprins Frederik var i løypa.

– Man mister hverandre veldig fort for det er så innmari mange der, allerede etter et par hundre meter så visste jeg ikke hvor han var hen, sier kronprinsen.

– Er det prestisje, eller er det bare moro?

– Han er jo sprekere enn meg egentlig, og han slår meg jo i ALT. Så det er jo kjempeimponerende at han stiller opp her og går på langrenn. Jeg har ikke gått Vasa da men det skal jo være litt flatere, men det er jo mye lenger. Han er kanskje best etter fem mil, sier kronprins Haakon til TV 2 og ler litt.

I MÅL: Kronprins Fredrik kom i mål på 5:05:05 i årets Birkebeinerrenn. FOTO: Scanpix
I MÅL: Kronprins Fredrik kom i mål på 5:05:05 i årets Birkebeinerrenn. FOTO: Scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Tyngre i år

Til tross for at han har gått Birken en gang før, innrømmer han at det var tyngre i år enn i fjor.

– Motbakkene er de tyngste, men det skulle være mye lettere å gå andre gangen for da kjenner du løypa, men det føltes ikke sånn. Men det var gøy å være med altså,

Hadde øvd

Kronprinsen var på Rena og tok fallskjermvingen for kort tid siden, og han fikk nok litt ekstra trening i løypa da.

– Ja, jeg gjorde det. To ganger til Skramstadsetra, i hvert fall nesten opp. Så det var en fin kombo det.

FORNØYD: Kronprins Haakon så fornøyd og glad ut når han kom i mål. Han fikk ikke merket som han fikk i fjor, men han knuste sin royale konkurrent. FOTO: Stella Pictures
FORNØYD: Kronprins Haakon så fornøyd og glad ut når han kom i mål. Han fikk ikke merket som han fikk i fjor, men han knuste sin royale konkurrent. FOTO: Stella Pictures Foto: Marius Gulliksrud

Imponert over tronfølgerne

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, er imponert over de to tronarvingenes kraftanstrengelse.

– Jeg er virkelig imponert over de to tronfølgernes innsats, og særlig Haakon da, som jo går best av de to. Men vi på huske at Frederik ikke har like mange muligheter til å trene på ski som vår kronprins kan, som faktisk kan spenne på seg skiene like utenfor inngangsdøren på Skaugum, sier Totland.

– Kronprins Frederik er, som hans venn og kollega kronprins Haakon også sier, utrolig veltrent. Og jeg vet at Frederik ser på dagens Birken som en oppladning til et stort løp med hundespan på Grønland, som han skal delta i om ikke så lenge.

PIPPA: Også Hertuginne Kate av Englands søster, Pippa Middleton gikk turen over fjellet lørdag. Foto: Birken/Lars Krogsveen. 
PIPPA: Også Hertuginne Kate av Englands søster, Pippa Middleton gikk turen over fjellet lørdag. Foto: Birken/Lars Krogsveen.