BLE SKUTT FREDAG:

Europas mest ettersøkte rett fra sykesengen til politiavhør

Terrormistenkte Salah Abdeslam er utskrevet fra sykehus i Brussel.

Fem personer, inkludert Salah Abdeslam, ble pågrepet i fredagens politiaksjoner i Brussel. FOTO: NTB SCANPIX
Fem personer, inkludert Salah Abdeslam, ble pågrepet i fredagens politiaksjoner i Brussel. FOTO: NTB SCANPIX

Terrormistenkte Salah Abdeslam ble lørdag utskrevet fra et sykehus i Brussel hvor han ble behandlet for skuddskader han fikk under pågripelsen dagen før.

Etter fire måneder på flukt, ble 26-åringen pågrepet sammen med fire andre mistenkte under en politiaksjon i bydelen Molenbeek i den belgiske hovedstaden.

Belgiske etterforskere skal ifølge nyhetsbyrået AP avhøres så snart han er i stand til det. Abdeslam er den eneste gjenlevende av terroristene som slo til i Paris 13. november, og i avhørene av ham kan etterforskerne få viktige opplysninger om terrorgruppens europeiske nettverk, skriver Guardian.

– Stort tilbakeslag for IS

Pågripelsen av terrormistenkte Salah Abdeslam er et stort tilbakeslag for IS i Europa, sier Frankrikes innenriksminister.

– Den siste ukens operasjoner har gjort det mulig å sette flere individer som helt klart er ekstremt farlige og målbevisste, ut av spill, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve etter et møte med president François Hollande, andre ministre og sikkerhetspersonell lørdag.

TV 2 i Brussel: Frankrike krever rask utlevering

Også en av de andre pågrepne er nå utskrevet fra sykehuset Saint-Pierre etter å ha blitt behandlet for skuddskader. Det opplyser Brussels ordfører Yvan Mayeur på Twitter.

Abdeslam antas å være en av gjerningsmennene bak terrorangrepet i Paris i november. Frankrikes president François Hollande har bedt om at 26-åringen må utleveres så raskt som mulig. Ifølge advokaten motsetter Abdelsam seg en utlevering, melder AFP. 26-åringen har lørdag fått status som siktet for Paris-terroren.

Svensk-algerier drept

Abdeslam har vært ettersøkt siden selvmordsbombere og attentatmenn drepte 130 mennesker og såret mange flere i en rekke angrep i Paris 13. november i fjor. Hans bror sprengte seg selv i luften i nærheten av konsertlokalet Bataclan.

Salah Abdelslam var trolig en av to som klarte å flykte fra en skuddveksling med belgisk politi, etter at en leilighet ble ransaket denne uken. I leiligheten ble hans fingeravtrykk funnet.

Svensk-algeriske Mohamed Belkaid brukte falsk identitet.  FOTO: EPA / BELGISK POLITI / HANDOUT / / NTB SCANPIX
Svensk-algeriske Mohamed Belkaid brukte falsk identitet.  FOTO: EPA / BELGISK POLITI / HANDOUT / / NTB SCANPIX

Da politiet slo til mot leiligheten i Brussel denne uken, ble en 35 år gammel algerier med svensk bakgrunn drept. 35-åringen som knyttes til både Abdeslam og den angivelige hovedmannen Abaaoud bodde ifølge Expressen i Sverige før han reiste til Syria i 2014. Ifølge den syriske avisen Zaman al-Wasl er han omtalt i de lekkede IS-medlemslistene. Han skal ha hatt et ønske om å bli selvmordsbomber, melder AP.

Mohamed Belkaid knyttes ifølge AP til Abdelslam, og brukte falsk belgisk legitimasjon. I desember ble han etterlyst av politiet. De to ble stoppet i september på grensen mellom Ungarn og Østerrike, og Belkaid reiste da med falske identitetspapirer som Samir Bouzid.

Også i januar fant belgisk politi et fingeravtrykk fra Abdeslam, samt tre selvmordsvester og spor av eksplosiver, i en annen leilighet i Brussel.

Bare få timer etter angrepene i Paris, ble han stanset i en bil av politiet nær grensen til Belgia. Politibetjentene sjekket identifikasjonen hans og lot ham deretter kjøre videre. Politiet mener han hjalp til med biler og annen logistikk under terrorangrepet. (TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2