Her drar kongeparet til fjells

Hele kongefamilien drar til fjells, men de drar til hver sin hytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongefamilien drar i tradisjon tro til fjells for å tilbringe påskehøytiden og ferien med snø og ski.

Fredag ettermiddag, forlot kongeparet Oslo S med toget til Vinstra. Fra Vinstra reiser de videre med bil før de tar beltevogn helt fram til Prinsehytten i Sikkilsdalen.

– Vi skal på påskeferie, sier Kong Harald til TV 2 i dét han er på vei inn på toget.

– Hva skal dere gjøre i påskeferien?

– Det vet jeg ikke enda, sier Harald før Sonja tar ordet.

– Vi skal gå på ski, lese og rydde og ha det bra, sier Dronningen til TV 2.

Kongeparet kommenterte også at Kronprinsen skal gå Birken for andre gang.

– Det blir veldig spennende. Vi ønsker han lykke til, sier dronning Sonja før hun ønsker alle en god påske og går ombord i kongevognen fra NSB.

SKIRENN: Det er noen år siden Ari Behn i 2002 gjorde seg bemerket med dårlig stil og fall i løypa i det tradisjonsrike påskeskirennet i Sikkilsdalen. FOTO: Scanpix
SKIRENN: Det er noen år siden Ari Behn i 2002 gjorde seg bemerket med dårlig stil og fall i løypa i det tradisjonsrike påskeskirennet i Sikkilsdalen. FOTO: Scanpix Foto: Erichsen, Jarl Fr.
SKIRENN: I 2002 var også kongeparet med i parkonkurranse i skirennet. Her er dronning Sonja i rødt, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og kong Harald. FOTO: Scanpix
SKIRENN: I 2002 var også kongeparet med i parkonkurranse i skirennet. Her er dronning Sonja i rødt, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og kong Harald. FOTO: Scanpix Foto: Erichsen, Jarl Fr.

Prinsehytten

Med kun kongeparet på plass i Sikkilsdalen, blir det nok ingen kongelige deltakere på det tradisjonsrike påskeskirennet ved Prinsehytten, slik vi har sett flere år tidligere.

– Jeg har selv vært i Sikkilsdalen et par ganger, den gang det var vanlig at kongefamiliens medlemmer deltok i påskerennet Påskeaften. Jeg husker det var en strabasiøs tur i beltevogn opp til dalen. Det er et vakkert sted med utrolig vakker natur, sier Kjell Arne Totland til TV 2.

Utedo

Hvis du trodde at Kongen har alt av fasiliteter slik det nå har blitt vanlig i den norske fjellheimen, så må du tro om igjen. Noen ting på Prinsehytten er nemlig slik det alltid har vært.

– Prinsehytten var opprinnelig en stor hytte, men er i dag et helt hytteanlegg rundt et lite tun. Men de har faktisk fortsatt utedo – der de heiser et lite flagg for å vise når det er opptatt, sier Totland.

FJELLKOS: Kronprinsfamilien vet å kose seg når de er på fjellet. Her er de på Beitostølen hvor de blant annet grillet marshmallows. FOTO: Scanpix
FJELLKOS: Kronprinsfamilien vet å kose seg når de er på fjellet. Her er de på Beitostølen hvor de blant annet grillet marshmallows. FOTO: Scanpix

Tradisjon

Mens kongeparet drar med venner til Prinsehytten i Sikkilsdalen, drar kronprinsfamilien til sin egen hytte i Uvdal.

– Det blir norsk fjellpåske for hele kongefamilien i år. Men mens kongeparet tilbringer påsken på Prinsehytta i Sikkilsdalen sammen med gode venner, drar kronprinsfamilien til sin egen vinterhytte i Uvdal, sier Totland som også skriver Kongebloggen.

SOM BARN FLEST: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra er som de fleste barn glade i å ake. Her får de ekstra fart av pappa, kronprins Haakon. FOTO: Scanpix
SOM BARN FLEST: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra er som de fleste barn glade i å ake. Her får de ekstra fart av pappa, kronprins Haakon. FOTO: Scanpix