Køkjøring blir i alle fall litt mer utholdelig hvis bilen din har adaptiv cruisekontroll.
Køkjøring blir i alle fall litt mer utholdelig hvis bilen din har adaptiv cruisekontroll.

Med dette kan du slappe av i påske-køen

Blir mer og mer vanlig på nye biler.

Cruisekontroll har vi hatt på bilene i mange år. I starten var det særlig amerikanerne som kom med dette, senere ble cruisekontroll ekstrautstyr på andre, mer eksklusive biler. Før det til slutt ble vanlig på veldig mange biler.

Cruisekontrollen sørger rett og slett for å holde jevn fart på bilen din. Når du kommer opp i ønsket hastighet, trykker du inn en knapp. Og så ordner bilen resten.

Sensor måler avstanden

De siste årene har det så kommet en mer avansert utgave av dette, nemlig det vi kaller adaptiv cruisekontroll. Og har du først hatt en bil med det, tviler vi på at du vil være uten senere. Dette er nemlig kjempesmart, og særlig i kø.

Akkurat som cruisekontroll, sørger den adaptive cruisekontrollen for å holde jevn hastighet på bilen. Men i tillegg sørger den for å tilpasse farten etter trafikken rundt deg.

Kort fortalt fungerer dette slik at en sensor i fronten av bilen måler avstanden til bilen foran. Du kan selv stille inn hvor du mye avstand du ønsker, det er jo blant annet viktig i forhold til hvor fort du kjører. Dessuten stiller du inn en maks-hastighet.

Nei, dette bør du ikke stole blindt på

Flyter bedre

Nå du så trykker på knappen og aktiviserer systemet, vil bilen din holde denne avstanden til bilen foran. Når den bremser, vil bilen din automatisk også bremse. Når den gasser på, vil bilen din gjøre det samme.

Det er særlig i kø dette kan være gull verdt, du slipper unna både gassing og bremsing selv. Og er du uoppmerksom og fikler med en CD eller kaffekoppen – ja da reagerer bilen før noe galt rekker å skje.

En annen positiv bi-effekt når dette begynner å bli vanlig på mange biler, er at trafikken vil flyte bedre.

Gjør bilen mer attraktiv

Som med mye annet nytt utstyr, var adaptiv cruisekontroll dyrt i starten. Men etter hvert som det har blitt mer og mer vanlig, har også prisene falt.

Akkurat hva du må betale, varierer ganske mye fra merke til merke. Noen merker har også med adaptiv cruisekontroll i ulike pakker, som gir deg mye utstyr til en hyggelig penge. Dette står høyt på lista over utstyrt vi i Broom-redaksjonen anbefaler ved bilkjøp. Både fordi det har en stor nytteeffekt, og fordi dette er utstyr som gjør bilen mer attraktiv den dagen du skal selge den videre.

Les også: Vil at cruisekontroll skal bli påbudt i alle biler