Eksperter om ny NFF-regel: – Absurd og idiotisk

– Tror vi er et foregangsland på dette, svarer NFF.

Skaff deg tilgang til alt fra norsk fotball her!

Se for deg at laget du spiller for ligger under 0-2, du setter inn et reduseringsmål, og løper inn i målet for å hente ballen slik at spillet kan settes i gang igjen så kjapt som mulig.

Men keeperen eller forsvarsspilleren er ikke videre interessert i å la deg ta ballen. Han eller hun holder deg igjen og skjermer ballen, kanskje oppstår det en krangel eller diskusjon, og plutselig står dommeren der med det gule kortet.

Ikke til den som hindret deg i å hente ballen - men til deg som forsøkte å få fortgang så spillet kunne settes kjapt i gang igjen.

Ny regel

I retningslinjene for norske dommere for 2016 står det nemlig, under punktet «Når mål er scoret»:

«Ofte blir det håndgemeng og påfølgende dytting og bruk av GK (gult kort) når begge lags spillere er i målet for henting av ball. Ny retningslinje 2016: Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er kun dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark. NB! Bruker forsvarende lag mye tid, er det dommers plikt å legge til tiden.»

Regelendringen møtes med hoderisting av flere i Fotball-Norge.

– Det er mye nytt og rart som dukker opp. Det vil være logisk at laget med dårlig tid prøver å få spillet i gang, og laget med god tid prøver å drøye mest mulig. De har ikke mye å gjøre på når de kommer med sånne nye regler, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

– Det høres absurd ut, og jeg har aldri hørt om noe lignende. Jeg trodde regelen skulle være omvendt, og komme angripende lag til gode, slik at keeperen får gult hvis han holder på ballen. Men nå er det bakvendtland, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller, som selv spiller spiss for Kjelsås i 2. divisjon.

– Hvis vi ligger under 0-2 og jeg reduserer til 1-2 skal jeg ikke få hente ballen. Hmm, jeg tror det blir vel så mye raseri på den fronten, sier han.

Ble diskutert før sesongen

Jesper Mathisen var på seminar med dommersjef Terje Hauge før sesongen og ble forklart den nye regelen.

– Sånn vi ble forklart det, er det greit hvis en angriper løper inn og henter ballen uten at det oppstår tumulter. Men hvis en angriper løper inn, og en fra det forsvarende laget lager bråk, så blir det gult til han som henter ballen. Hvis jeg var forsvarsspiller da - og jeg har sluppet inn en del mål i karrieren - hadde jeg løpt og holdt igjen angriperen hver eneste gang han ville hente ballen. Da ville han fått gult kort, ifølge regelboka.

– Da jeg spurte om dette på møtet, fikk jeg responsen: "Så du ville spekulert i reglene?" Det ville jeg gjort sju dager i uka. Regelen er helt idiotisk. Jeg fatter ikke hvordan de skal håndheve den, vi får se. Jeg oppfordrer i hvert fall det forsvarende lag å ta tak i angriperen som kommer for å hente ballen, så får vi se hvordan de håndterer det, sier Mathisen.

Tidligere dommersjef i NFF, Rune Pedersen, er nå seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement. Han forklarer bakgrunnen for endringen slik:

– Vi har sett tendenser mot slutten av kampene, at når et lag trenger mål og de scorer, går flere spillere inn for å hente ballen i et forsøk på å få spillet fort i gang. Det ender gjerne med knuffing og dytting i straffefeltet. Det ønsker vi å unngå, og da beskytter vi også spillerne. Vi har instruert dommere til å være tydelige på å selge inn at vi legger til tid, og den ballen kommer ikke i spill før dommeren har blåst i fløyta uansett. Det er ikke behov for å skape unødvendige konflikter i feltet.

– Men kunne dere ikke like godt snudd på regelen, og gitt gult kort den andre veien?

– Jo, men angrepsspillerne må også tilbake på riktig banehalvdel før spillet settes i gang. Vi ønsker en måte å håndtere det på, og da ble det denne ordningen vi valgte.

– Kan ikke dette også føre til mye aggresjon, hvis det forsvarende lag drøyer tida?

– Dommerne er pålagt å legge til tid som går bort til dette og andre ting på banen, det vil være dommerns skjønn som avgjør hvilken tid som legges til. Vi tror dette er positivt for alle, og at det er dommerne som må håndheve når spillet kan settes i gang igjen, sier Pedersen.

– Et foregangsland

I et tenkt tilfelle der en spiss reduserer til 1-2 rett før slutt, henter ballen og legger den på midtstreken uten at det oppstår tumulter, går Rune Pedersen ut fra at dommeren vil nøye seg med en muntlig advarsel.

– Vi har forsøkt å være tydelige, og selge inn dette som en positiv greie. Første gang det skjer vil jeg tro dommerne er oppmerksomme, og gir en muntlig advarsel. Men det er klart, hvis spilleren går inn og framprovoserer en situasjon når de vet det ikke er tillatt – da kan det oppfattes som usportslig opptreden og medføre gult kort.

– Så vi kan få oppleve at en spiller som allerede har gult kort blir utvist fordi han henter ballen etter en scoring?

– Etter loven kan han det, men vi ønsker å være tydelige og proaktive. Jeg tror ingen spillere vil få sitt andre gule kort på grunn av det.

– Har dere fått noen reaksjoner på at det er en rar regel?

– Så langt har vi ikke hørt noen ting om det. Vi har to viktige forhold før sesongen: Det ene er å beskytte spillerne, ved taklinger og så videre, og så er det å beskytte spillet. Og det at det skal være spillere fra to lag som skal stå og krangle om en ball som er ute av spill inne i 16-meteren, rett før slutt, der tror vi ingen kommer på stadion for å se.

– Synes du det er noe pussig med regelen?

– Jeg synes det er et positivt bidrag til å avvikle kampene på en fair og ordentlig måte, og så er det dommerne og NFF som må instruere at tiden som går med til dette, må legges til i stedet for at vi skal ha situasjoner som tar enda lenger tid for å få kampen i gang, hvis 5-6 spillere skal stå og knuffe på hverandre.

– Er Norge det eneste landet som har denne regelen?

– Det har jeg ikke full oversikt over, men jeg tror nok vi er et foregangsland på dette, som på andre områder, svarer Rune Pedersen.

Dommersjefen forklarer

Dommersjef Terje Hauge sier regelen er en brikke av en større helhet og pilotprosjekt for 2016, der mantraet er «ballen skal ikke røres etter at det er blåst».

– Vi har i 2016 dette pilotprosjektet, og vi har tatt det opp med Norsk Toppfotball (NTF), alle kapteinene og informert alle klubber i Tippeligaen, Obos-ligaen og Toppserien. Vi ønsker å få bort unotene, få mer effektiv spilletid, flere mål, og større kvalitet på vårt konsept. Spillerne skal ikke røre ballen etter at det er blåst. Se for eksempel på Odd – RBK sist helg, der en Odd-spiller sparker bort ballen rett før pause. Da skal det være gult kort. Stiller du deg opp foran ballen for å hindre rask igangsetting – gult kort, sier Hauge.

– Men denne regelen om at det angripende lag ikke får hente ballen etter scoring – er den virkelig nødvendig?

– Ingenting heter at det å hente ballen automatisk betyr gult kort, men hvis det fører til krangling, dytting eller masseansamling, så er det i utgangspunktet spilleren fra angripende lag som holdes ansvarlig. Men om det blir bråk med flere enn to spillere, sier reglene at minst en fra hvert lag skal ha gult kort.

– Hva da om en forsvarsspiller framprovoserer situasjonen med angrepsspilleren?

– I et pilotprosjekt kan nye trender utvikle seg, og vi kommer til å følge med i timen på hvordan ting blir, og eventuelt justere. Ordene i retningslinjene kan forsterkes eller mildnes, alt ettersom hvordan dette utvikler seg, sier Terje Hauge.

Kjetil Rekdal oppsummerer diskusjonen slik:

– Jeg er positiv til regler som gjør fotballen mer effektiv og attraktiv. Jeg er ikke sikker på at denne bidrar til det.