Advokaten: Derfor blir Breivik sittende fengslet livet ut

SKIEN/OSLO (TV 2): Massemorderens advokat tror ikke klienten noen sinne vil slippe ut av fengsel, og mener dette er viktig med tanke på soningsforholdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag oppsummerer advokat Øystein Storrvik det sivile søksmålet der staten beskyldes for å bryte menneskrettighetene gjennom måten Anders Behring Breivik blir behandlet på under soning.

DIREKTE: Følg rettssakens siste dag i Skien fengsel

Hovedkritikken, som gir grunnlag for søksmålet Breivik har rettet, dreier seg om isolering, svært begrenset mulighet til å sende og motta brev, ustrakt bruk av nakenransaking og at han blir forhindret fra å få besøk.

Breivik er dømt til forvaring i 21 år med en minstetid på ti år etter at han drepte 77 mennesker på Utøya og i Regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Det betyr at han etter ti år i fengsel kan søke om løslatelse. Men også hans advokat er sikker på at Breivik aldri kommer til å slippe ut.

– Det er det som er fundamentet i vår sak. Breivik kommer til å bli sittende livet ut, sa Storrvik i innledningen til prosedyren.

– Risikobildet statisk

Grunnen til dette mener Storrvik er risikobildet kriminalomsorgen jevnlig gjør opp status på. Så lenge vurderingen er at Breivik fremdeles er farlig, vil han ikke kunne løslates.

– Risikobildet vil være statisk, uansett hvor mange år som går og hvor gammel han blir, sa Storrvik.

Han uttrykker også at han ikke tror kriminalomsorgen vil lempe vesentlig på soningsvilkårene, så fremt retten ikke kommer til at de er i strid med menneskerettighetene og pålegger fengselet gjør endringer.

Mener Odin-tro beviser sårbarhet

Han trakk også inn de påståtte isolasjonsskadene Breivik hevder han har fått.

Selv beskriver Breivik de angivelige skadene som hodepine, nedstemthet, manglende livsgnist og apati, mens Storrvik argumenterte med hvordan Breivik fremstår.

– Han fremstår som forvirret i retten. At han er mentalt sårbar er veldig svakt formulert, sa Storrvik.

DIREKTE: Sluttprosedyrene i Breiviks sivile søksmål mot staten

I tillegg viser Storrvik til at Breivik har byttet fra å være kristen til å bli odinist. At han ber til Odin, og hevder Odin styrer valgene hans, er også et tegn på en mental sårbarhet, hevder advokaten.

Trenger noen til å korrigere tankene sine

Også det at han fremdeles presenterer seg som leder for et nasjonalsosialistisk parti, tyder ifølge Storrvik på at han lider under isolasjonen.

– Han sitter altså helt alene hver eneste dag, time på time med sine egne tanker. Når han kommer ut er han altså en nasjonalsosialistisk leder og han snakker om ting som vanlige folk finner helt absurd, sa Storrvik.

Mens Storrvik snakker om at Breivik er forvirret og mentalt sårbar, ser terroristen rett ned i bordet.

Storrvik sier det er helt opplagt at massedrapsmannen har behov for å snakk med andre mennesker for å få korrigert tankene sine.

– Hjernen koker og tankene triller ut. Han trenger da å snakke med noen som kan si at det å bli nazist, det er kanskje ikke så lurt, sier han.

Storrvik sa videre at han trodde det ikke være vanskelig å finne en fange som Breivik under streng kontroll kan ha samvær med, som ikke vil skade Breivik og som Breivik ikke vil skade.

Hittil har Breivik ikke hatt kontakt med andre fanger.