skal til Jotunheimen i Ny ekspedisjon:

Bestekameratene har døpt pulkene «Lars Monsen» og «Trine Rein»

Team Himmeljegerne har med seg 91 frokoster, ti kilo sjokolade og 16 hunder når de skal på ny ekspedisjon i den norske fjellheimen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire pulker er nylig blitt døpt.

«Lars Monsen», «Trine Rein», «Besseggen» og «Himmeljegeren» er navnet på de fire oransje pulkene som skal med på turen.

I april legger nemlig Mads Andreassen (35), Simen Tannæs-Fjeld (34), Ola Riise (39) og Ruben André Smith (43) ut på ekspedisjon i Jotunheimen.

Som en del av forberedelsene til turen fikk de gi navn til hver sin personlig pulk. Både Simen og Mads ville døpe den «Lars Monsen».

– Men Simen valgte først, og tok derfor Lars Monsen. Jeg ble først litt irritert, men så gikk det greit. Jeg tok jo bare Trine Rein i stedet, ler Mads.

91 frokoster og 91 middager

Kameratene Mads (35) og Simen (34) elsker å bruke tid utendørs. De siste årene har de vært på mange turer sammen, med broren til Simen, Lars Martin Tannæs-Fjeld (31) som reiseleder.

GLEDER SEG: Simen Tannæs-Fjeld (34) Foto: Kaja Kirkerud 
GLEDER SEG: Simen Tannæs-Fjeld (34) Foto: Kaja Kirkerud 

De er godt vant med langturer. For tre år siden var de på tur i Nordvestpassasjen, og for to år siden var de på en tre ukers ekspedisjon i Yucon, Alaska.

Nå skal de på tur i hjemlige trakter, og har i den anledning utvidet team Himmeljegerne. Årets tur har fått kallenavnet Full Gass.

– Vi har fått to nye turmedlemmer. Vi skal ha med oss Ruben (43) og Ola (39) til Jotunheimen. Nå er det få uker igjen til avreise, og vi forsøker å forberede oss best mulig, forteller ekspedisjonsleder Lars Martin til TV 2.

I starten av april skal gutta, sammen med guide, lege, hundekjørere og hjelpere, gå på ski, bo i telt og leve i villmarken.

Målet er å gå 15-19 kilometer på ski i løpet av fem dager, og turen begynner på Tyin i Jotunheimen.

– Vi har med mat for én uke. Blant annet 91 frokoster, 91 middager, 10 kilo sjokolade, 4 kilo nøtter og personlig utstyr til alle, sier Lars Martin.

Sover godt i telt

Simen og Mads har vært bestekamerater i mange år, og har aldri latt ekstra utfordringer stå i veien for å oppleve friluftsliv og turglede. Simen er psykisk utviklingshemmet med cerebral parese og epilepsi.

Han gleder seg stort til å snart dra på tur igjen.

MED TRINE: Mads Andreassen (35) har dømt pulken sin Trine Rein – kona til Lars Monsen. Foto: Kaja Kirkerud 
MED TRINE: Mads Andreassen (35) har dømt pulken sin Trine Rein – kona til Lars Monsen. Foto: Kaja Kirkerud 

– Jeg gleder meg veldig til å sove i telt, og at vi alle skal kose oss på tur sammen. Jeg sover ekstra godt i telt, forteller Simen.

Kameraten Mads har Down syndrom og leddsykdommen podagra, men han vil ikke la en vond kropp stoppe ham.

– Jeg har vært på mange turer, og jeg gleder meg veldig nå. Det blir veldig fint å se på naturen, og kanskje vi ser noen dyr, sier Mads.

For både sikkerhet og selskapets skyld skal Himmeljegerne ha med seg hundkjørerne Cathrine og Marius Søberg, og 16 hunder. Mads gleder seg stort til å ha med hunder på turen.

– Jeg skal stelle veldig pent med hundene. Det blir nok veldig hyggelig selskap, sier Mads.

Kikkert, høytaler og medaljer

NYTT TURMEDLEM: Ola Riise (39) Foto: Kaja Kirkerud 
NYTT TURMEDLEM: Ola Riise (39) Foto: Kaja Kirkerud 

For Ola Riise blir turen til Jotunheimen den første av sitt slag. Ola har Down syndrom og er venn av Simen og Mads.

Han forteller at han er veldig spent på turen.

– Jeg er klar for å konsentrere meg og gå på fremover hele tiden! sier han entusiastisk.

De har alle med seg hver sin personlige ting på turen. Ola, som har drevet med svømming i mange år, har med seg sine to NM-medaljer. De har han også rundt halsen på trening.

Simen er over gjennomsnittet glad i musikk, noe han gjerne vil ha glede av på turen. Han har derfor med seg en mini-høytaler.

– Det blir utrolig bra stemning i teltet, forteller lillebror Lars Martin.

Mads håper å se dyr, og har derfor sikret seg en ekstra god mulighet til det. Han har med seg en kikkert som sin personlige ting.

Ruben André Smith (43). Foto: Himmeljegerne 
Ruben André Smith (43). Foto: Himmeljegerne 

Ruben (43) har aldri vært på en lignende tur. Han har spastisk paraparese, som gjør at musklene strammer seg på feil sted.

– Ski og teltliv er egentlig ikke helt meg, så jeg gruer meg litt. Men dette skal vi få til, og jeg elsker å være på fjellet sammen med fine mennesker, sier Ruben.

Forskjellig handikap

Ekspedisjonsleder Lars Martin Tannæs-Fjeld sier det er en stor glede å forberede gruppa til ekspedisjon.

– Gjennom våre to første ekspedisjoner har vi hatt det veldig gøy og turene har betydd svært mye for Simen og Mads. Simen har tatt mer kontroll over eget liv, han uttrykker ønsker og tanker på en bedre måte enn før, og er blitt mye mer verbal i kommunikasjonen, forteller lillebror Lars Martin.

De siste årene har Lars Martin, Simen og Mads reist landet rundt for å holde foredrag om turene sine.

Nå er det første gang de inviterer med seg ytterligere to personer.

– Den største utfordringen er at deltakernes handikap er såpass forskjellige. Flere av gutta er vant til at alt legges til rette for at nettopp de skal gjennomføre noe. Nå er utfordringen at vi både skal legge til rette for enkeltpersonen og for laget, sier Lars Martin.

TV 2 vil følge Himmeljegernes tur i Jotunheimen.