FOTBALLDRØMMEN: Sulayman Jallow (19) satset alt i håp om et bedre liv. Nå er han blitt profesjonell fotballspiller. Foto: Ascoli Calcio. 
FOTBALLDRØMMEN: Sulayman Jallow (19) satset alt i håp om et bedre liv. Nå er han blitt profesjonell fotballspiller. Foto: Ascoli Calcio. 

Kom til Europa som båtflyktning i 2014 – nå er han fotballproff

– Det går ikke en natt uten at jeg drømmer om å klemme pappa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sulayman Jallow er langt fra den eneste fotballspilleren som har trosset store hindre for å nå drømmen, men de færreste har opplevd like store kontraster i løpet av to små år.

Jallow var 17 år da han dro fra Gambia til Libya for å satse alt. Uten familien satte han seg på en båt og kom i land på Lampedusa, den italienske øyen som ligger midt mellom Malta og Tunisia.

To år senere har han signert for den italienske Serie B-klubben Ascoli.

– Det var ikke håp

Det er den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport som forteller historien om 19-åringens utrolige ferd.

– Reisen var svært hard og farlig, sier han.

– I Gambia er det ikke håp for de som ønsker å spille fotball. Jeg bestemte meg for å flykte og har opplevd mange mørke øyeblikk for å komme hit. Jeg har opplevd ting som er vanskelig å forklare, men jeg føler meg heldig.

Jallow mistet moren sin da han var sju år. Faren har han ikke sett siden han forlot Gambia.

– Jeg savner ham utrolig mye. Det går ikke en natt uten at jeg drømmer om å klemme ham igjen.

Banket inn mål på nivå fem

Til tross for at Jallow har kommet langt i løpet av to år, begynte fotballkarrieren i Italia tregt. Svært tregt.

Etter å ha kommet i land på Lampedusa ble han sendt til Siracusa på Sicilia, men det var først noen måneder senere – etter å ha blitt forflyttet til et mottak i Campania-regionen på fastlandet – at han begynte å spille fotball igjen.

– Det tok flere måneder. Jeg traff en jente på mottaket som hjalp meg med å finne et lag, men det var for langt unna til at jeg kunne dra dit hver dag.

Etter elleve mål på 14 kamper fikk han kontrakt med Olimpia Agnonese på nivå fem. Der ble det åtte mål fra september til desember.

I januar 2016 ble han hentet til Ascoli på nivå to, hvor han for øyeblikket spiller Viareggio-turneringen for juniorer.

– Mange klubber ville ha ham, men til slutt var det ønsket hans som ble avgjørende. Vi satser hardt på denne gutten, sa en av klubbens eiere, Giuliano Tosti, da klubben annonserte signeringen.

Født på en båt

Jallows historie er spesiell, men ikke unik.

«Born at sea» står det i passet til Lille-spiller Rio Mavuba, som har 13 landskamper for Frankrike.

Midtbanespillerens familie var i 1984 på flukt fra krigen i Angola, og han ble født på en båt på vei til Frankrike. Moren døde da han var to år – faren da han var 13.

– Det eneste jeg vet er at jeg ble født på et skip, som i all hemmelighet dro ut fra kysten av Vest-Afrika en natt og kom til havnen i Marseille i mars 1984, har han uttalt til NY Post.

En annen lignende historie kan Pisa-spiller Edgar Cani fortelle, etter at han i en alder av åtte år dro på flukt over Adriaterhavet fra Albania til Italia.