Monikas (8) mor nektes erstatning

Mor til Monika (8) har vært utsatt for grov urett og svikt fra politiet. Skal hun få erstatning må hun selv trekke politifolk til retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire og et halv år er gått siden datteren Monika ble drept. En vond tid, hvor Monikas mor Kristina Sviglinskaja også har blitt utsatt for grov urett og dårlig behandling fra politiets side.

– Krenket

– Det er vanskelig å akseptere at datteren min ble krenket på den måten hun ble. Også jeg ble krenket. Politiet trodde ikke på meg. Det var svært ydmykende for meg, sa Kristina i TV 2 dokumentaren «Monikas mamma».

Bistandsadvokat Stig Nilsen har i lang tid søkt om erstatning for den urett hun har vært utsatt for. Men det har så langt vist seg å være umulig.

Både Politidirektoratet, Riksadvokaten og justisministeren mener Kristina må trekke politifolk for retten dersom hun skal ha erstatning.

Må stevne politifolk

– De kan ikke kreve at min klient skal stevne de enkelte polititjenestemenn for å få erstatning. Hun står nå midt oppe i en veldig stor og krevende sak mot mannen som drepte hennes datter. Og hun risikere også å måtte betale saksomkostninger om hun skulle tape en slik sak, slår bistandsadvokat Stig Nilsen fast.

Nilsen mener staten mangler et regelverk som tar bedre vare på borgere som er utsatt for grov urett fra statens side.

Saken har nå havnet på statsministerens bord.

"Jeg anmoder om at Statsministeren vurderer å tilkjenne min klient oppreisningserstatning i denne spesielle saken".

I brevet til Erna Solberg skriver Nilsen videre:

"Synsvinkelen bør være at samfunnet burde gatt et bedre regelverk til å sikre sine borgere erstatning når de har vært utsatt for grov uaktsomhet fra Statens side."

Han mener statsministeren er siste mulighet, før saken kan ende opp i menneskerettighetsdomstolen.

Stortingspolitiker, Ove Trellevik, er tidligere ordfører i Sund kommune. Han kjenner Monika-saken svært godt ettersom han var ordfører i kommunen da Monika ble funnet død høsten 2011.

Ikke en rettsstat verdig
– Hordaland politidistrikt har til og med fått en foretaksbot fordi for å ha vært svært uaktsom, men det er altså ikke hjemmel for å yte erstatning til henne. Det mener jeg er feil og derfor bør staten inn å ta et ansvar, sier stortingsrepresentant, Ove Trellevik til TV 2.

Trellevik var ordfører i Sund kommune, hvor Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011.

Til TV 2 oppgir statsministerens kontoret at dette er en vond sak som engasjerer og regjeringen vil vurdere saken og se på konsekvensene dersom man innrømmer erstatning Staten frykter at det skal åpne døren for langt flere krav. Man vil nå etter det TV 2 erfarer, se på om saken er så unik at man ikke skaper presedens.


Rokker ved rettsfølelsen

– Det er betenkelig at man har brukt millioner av kroner på utredning av feil begått i saken, men ikke en krone på erstatning til min klient. Det mener jeg strider mot den alminnelige rettsfølelsen, og vi vurderer å ta saken videre til menneskerettighetsdomstolen, presiserer Nilsen til TV 2.