Denne tursjokoladen hadde neppe slått an i dag

I 1920-årene ble sjokolade et mer og mer vanlig syn på middagsbordene i Norge – den gang markedsført som en vidundermedisin, som kunne kurere det meste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 1920-tallet ble sjokoladen for første gang introdusert for den alminnelige norske husholdning. Og det beste av alt, den ble sett på som sunn.

– Kakao ble sett på som sunt. I perioden fra 1910 til 1920 så drakk man veldig mye kaffe – også barn. Kaffen inneholder ingen næringsstoffer, MEN hvis man kokte melk og tilsatte kakao, så ville man få i seg mye næring, forteller Marit Dybsjø Ekholt som er daglig leder i Freialand.

Se video øverst i artikkelen!

Sjoko-fiffen

Allerede på 1600-tallet eksisterte varm sjokolade som en drikk, men kun forbeholdt den kongelige fiffen i Europa.

GLADE BARN: Slik så en sjokoladereklame for Freia ut i gamle dager. Foto: TV 2
GLADE BARN: Slik så en sjokoladereklame for Freia ut i gamle dager. Foto: TV 2

Det var først på 1700-tallet at kakaobønnene også ble kjent for norske kjøpemenn, men det skulle gå mange år før det ble vanlig med varm sjokolade på middagsbordet for arbeiderklassen i Norge.

Godt for helsen

I en tidlig annonse for produktet ble sjokoladen omtalt på følgende måte:

GODT OG SUNT: Slik så en typisk sjokoladereklame ut på 1920-tallet. Foto: TV 2
GODT OG SUNT: Slik så en typisk sjokoladereklame ut på 1920-tallet. Foto: TV 2

“En slags medisinalsk sjokolade…kommer til hjelp en kold mave, tjener brystet, er god for hoste, fordriver svimmelen, oppløser den sey slim…og gir oppmuntring til at oppfylle ekteskapets plikter.”

Ikke rart at norske husmødre på 1920-tallet ble oppfordret til å lage god og sunn drikke til barna sine.

Sjokolade med transmak

Så sunn skulle sjokoladen være at Freia i 1927 introduserte en sjokolade med tran i.

– Da var det nemlig slik at den engelske syke rakitt var svært utbredt, men en sjokolade med A og D-vitaminer, var jo genialt, forklarer Ekholt

Les mer om engelsk syke og rakitt her!

I årene framover ble varm kakao sett på som nøkkelen til et godt liv, og sjokoladen ble innført som en billig og kaloririk føde som lovet husmødrene barn med mette og blide ansikter.

I 2014 spiste hver nordmann ca 9 kilo sjokolade, og med det ligger vi i verdenstoppen. I dag er ordene "sunt og næringsrikt" i reklamen byttet ut med det mer beskrivende ordet "kos".

Alle tiders måltid på TV 2

Kommer 4. april: Alle tiders måltid

I serien Alle tiders måltid, som starter 4. april på TV 2, skal den norske familien Hille Pedersen på en uvanlig tidsreise.

Gjennom åtte program skal de blant annet spise maten som har formet oss som nordmenn gjennom de siste 80 årene.

På 1920-tallet blir maten en utfordring for de yngste i familien Hille Pedersen som ikke akkurat er overbegeistret for sild og grønnsaker.

Alle tiders måltid har premiere 4. april på TV 2.