Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge The Economist er Donald Trumps mulige presidentembete en av de topp ti hendelsene som utgjør en global trussel.

Forskerfirmaet, The Economist Intelligence Unit (EIU), mener at Trump kan ødelegge den globale økonomien og i tillegg øke trusselen mot den politiske sikkerheten i USA.

Like farlig som jihad-terror

På topp ti-listen er Trumps mulige presidentembete rangert som like farlig for verden som den økende trusselen fra jihad-terrorisme. På en risikoskala fra 1 til 25 er disse to truslene rangert som nummer 12.

Dette klassifiserer Trump som en mindre trussel mot verden enn en ny kald krig mellom Russland og Vesten og en større trussel enn en væpnet konflikt i Sør-Kinahavet .

Han er også rangert som en større trussel for verdensøkonomien enn risikoen det bærer med seg at Storbritannia kan gå ut av EU.

– Øker terrortrusselen

Grunnen til at EIU rangerer det at Donald Trump kan bli president så høyt på listen er ifølge forskerne blant annet at han har vært usedvanlig fiendtlig mot frihandel, og særlig NAFTA som er frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico. I tillegg har han gjentatte ganger utpekt Kina som en «valutamanipulator».

Han ønsker også å bygge en stor mur på grensen til Mexico, som han mener at Mexico skal betale for, og han vil nekte alle muslimer innreise til USA.

– Hans militaristiske tendenser til Midtøsten og forbudet mot muslimers innreise til USA vil kunne bli et potensielt rekrutteringsverktøy for jihadgrupper som øker trusselen både i USA og i resten av verden, skriver EIU.

Disse ti potensielle utfallene utgjør den største trusselen mot verden akkurat nå:

  1. Et kraftig økonomisk tilbakeslag i Kina. Vurdering: Stor risiko og stor innvirkning.
  2. Russlands intervensjon i Ukraina og Syria kan bli en ny kald krig. Vurdering: Stor risiko og stor innvirkning.
  3. En ny global finanskrise. Vurdering: Stor sannsynlighet og stor innvirkning.
  4. Oppløsning av EU på grunn av eksternt og internt press. Vurdering: Moderat sannsynlighet og veldig høy innvirkning.
  5. En gresk utmelding av EU som følge av oppløsingen av eurosonen. Vurdering: Moderat sannsynlighet og veldig stor innvirkning.
  6. Donald Trump vinner presidentvalget i USA. Vurdering: Moderat sannsynlighet og stor innvirkning.
  7. Den økende trusselen fra jihad-terrorisme ødelegger den globale økonomien. Vurdering: Moderat sannsynlighet og stor innvirkning.
  8. Storbritannia stemmer for å forlate EU. Vurdering: Liten sannsynlighet og høy innvirkning.
  9. En væpnet konflikt i Sør-Kinahavet. Vurdering: Liten sannsynlighet og høy innvirkning.
  10. En kollaps i investeringene i oljesektoren fører til et fremtidig oljeprissjokk. Vurdering: Veldig liten sannsynlighet, høy innvirkning.