Det ble tøft for familien Hille Pedersen å leve på 1920-tallet

Var alt mye bedre før i tiden, og smakte maten så mye bedre? Familien Hille Pedersen skal reise gjennom åtti år for å utforske mat-tradisjonene som har formet oss som nasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Maja Hille Pedersen (16) som sendte inn søknad om at hun og familien ønsket å være med i programmet Alle tiders måltid på TV 2.

Og mamma Camilla Hille Pedersen (41) var aldri i tvil, dette ville familien ha godt av å være med på.

– Vi er en veldig leken familie, og tenkte at dette var noe som hørtes veldig gøy ut, så da valgte vi å bare hive oss ut i det, forteller Camilla Hille Pedersen til TV 2.

En historisk reise

I programmet, som har premiere på TV 2 mandag 4. april, reiser familien Hille Pedersen på en uvanlig tidsreise.

Den norske familien skal i åtte program oppleve livet og spise maten som har formet oss som nordmenn gjennom de siste 80 årene.

Tilbake til 1920

Reisen starter i 1920 og Camilla var klar over at det kom til å bli en stor utfordring for familien å leve på 20-tallet, med tanke på alle daglige gjøremål.

– Jeg tror livet for en gjennomsnittsfamilie var veldig tøft, særlig i forhold til hvordan det er nå. Jeg tenker at de verken hadde oppvaskmaskin eller innlagt vann, forteller hun.

DEN GANG: Familien Hille Pedersen, f.v. Christian, Jacob, Elias, Camilla og Maja. Her i tidsriktig bekledning fra 1930-årene. Foto: Bjørn Wad/TV 2
DEN GANG: Familien Hille Pedersen, f.v. Christian, Jacob, Elias, Camilla og Maja. Her i tidsriktig bekledning fra 1930-årene. Foto: Bjørn Wad/TV 2 Foto: Bjorn Wad

Ny hverdag

Jacob er yngstemann i familien, og er mest spent på maten. Det han liker best er nemlig pannekaker, kebab og taco.

Men det er ikke bare mattilbudet som er annerledes på 1920-tallet, matlagingen var også mer tungvint, forklarerer måltidsekspert Annechen Bugge.

– Familien kommer til å savne elektrisitet. Matlagingen var hardt fysisk arbeid. Du skulle hente ved, du skulle fyre komfyren og du måtte også ut å hente vann, for det var ikke innlagt vann på den tiden. Det var også mye bekymring for dette med kvaliteten på vannet, forklarer Bugge.

Urettferdig arbeidsfordeling

I 1920 i Norge fantes det heller ikke kjøleskap, så all mat måtte oppbevares i matskap og benkplassen man er vant til fra våre moderne kjøkken, var betraktelig mindre.

Sjekk alle tiårene familien skal bo i

Arbeidsfordelingen i huset ble en utfordring, innrømmer Camilla.

– Jeg visste at det bare var en rolle, men ble overrasket over hvor lite likestilling det var på den tiden, og hvor ufattelig mye mer kvinnene jobbet, i forhold til mannen. Dessuten var det sjokkerende å se hvordan menn nesten var helt fraværende i barnas liv. Det var stort sett kvinnen som var tilstede for barna mens mannen var helt borte, forteller hun, som ser på seg selv som en ultrafeminist.

Deilig og uvant

Ektemannen Christian Hille Pedersen (44) skal ikke leve noe latmannsliv, han heller.

På 1920-tallet var det mannen som var ute og jobbet for å brødfø hele familien, og Christian må regne med å jobbe seks dager i uken. Men å ikke gjøre noe husarbeid blir uvant, innrømmer han.

GAMMELDAGS: Mor og datter jobber på kjøkkenet anno 1920. Foto: Bjørn Wad/TV 2
GAMMELDAGS: Mor og datter jobber på kjøkkenet anno 1920. Foto: Bjørn Wad/TV 2 Foto: Bjorn Wad

– Det blir veldig deilig, men helt nytt for meg – for jeg gjør jo alt husarbeidet til vanlig, i hvertfall ganske mye, forteller han.

Mobil-abstinenser

Familien innrømmer at savnet etter moderne hjelpemidler kom raskere enn de hadde regnet med.

– Vi fikk kjapt mobil-abstinenser hele gjengen, og det kunne være en utfordring å leve flere dager uten nyheter. Da skjønte jeg hvilken fantastisk informasjonstid vi lever i i dag, som vi ellers tar for gitt, sier Camilla og legger til;

– I 1920 hadde man knapt tilgang til radio og måtte få nyhetene fra presten. Tenk bare hvor lett det var å manipulere informasjonen på den tiden.

Fattig-Norge

ALLE TIDERS MÅLTID: Programleder Øyvind Mund med måltidsekspert Ennechen Bugge. Foto: Bjørn Wad/TV 2
ALLE TIDERS MÅLTID: Programleder Øyvind Mund med måltidsekspert Ennechen Bugge. Foto: Bjørn Wad/TV 2 Foto: Bjorn Wad

Det er en vanskelig tid i Norges historie familien Hille Pedersen skal starte sin reise.

Norge var i 1920, sammen med Irland, det fattigste landet i Europa. Landet var på vei inn i en tid med mange streiker, økonomiske kriser og turbulente politiske tider.

Fra 1920 til 1990

Utover i programserien vil familien oppleve hvordan det er å leve i hvert tiår, helt fram til 1990.

Camilla gleder seg til 1950-tallet, men kanskje mest til 1970.

– Det var mye fine klær da, og det var også tiden da likestillingen kom på dagsorden i Norge. Da skal mannen min få kjørt seg, lover Camilla og ler hjertelig.

Alle tiders måltid kan du se hver mandag kl 20.00 på TV 2.