Sier ja til omdiskutert 22. juli-minnesmerke

Regjeringen har besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

GJENNOMFØRES: Illustrasjonsbilde av kunstverket som skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
GJENNOMFØRES: Illustrasjonsbilde av kunstverket som skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Foto: Jonas Dahlberg Studio

Regjeringen har bestemt at de ønsker å gå videre med planene om minnesmerke for 22. juli på Sørbråten i Hole kommune.

– Vi skal aldri glemme angrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Angrepene var en tragedie for alle berørte og rammet oss som samfunn og nasjon. Nasjonale minnesteder er viktig for at vi som nasjon skal ha et sted å sørge, savne de som gikk bort og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Regjeringen valgte å utsette etableringen av minnestedet på grunn av sterke og ulike syn blant berørte.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene ønsker etablering av minnestedet slik det er vedtatt. Naboer på Sørbråten ønsker ikke minnestedet i sitt nærmiljø.

– Vi har hele tiden vært opptatt av å finne en løsning som alle kan samles om, sier Sanner.

Sanner sier til TV 2 at det har blitt vurdert andre områder, men at det har vært utfordrende å bli enige.

– Nå er også usikkerheten blitt en belastning for de involverte, og derfor har vi nå fattet en beslutning, sier Sanner.

Vil gå til retten

Naboene til området hvor minnesmerke skal ligge reagerer på avgjørelsen.

– Sanner og Helleland velger å trosse Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sin konklusjon om at bygging av et slik minnesmerke vil være en for stor belastning for Utstrandas beboere.

– Vi er forberedt på rettslige skritt for å ivareta våre beboeres helse, skriver Velforeningen Sundvollen, ved leder Jørn Øverby i en pressemelding.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene ønsker etablering av minnestedet slik det er vedtatt.

– Å leve i usikkerhet rundt denne saken har vært veldig krevende for oss. Det har gjort mange urolige, sier Lisbeth Kristine Røyneland.

– Vi trenger et sted å gå for å sørge og minnes i årene som kommer. De nasjonale minnestedene skal hedre alle de 77 som ble drept.

Det har vært en lang prosess knyttet til det nasjonale minnestedet, sa Røyneland.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene ønsker etablering av minnestedet slik det er vedtatt.

TV 2 / NTB