HAR SAKSØKT: FIFA-president Gianni Infantino ønsker å få tilbake pengene fra utro tjenere. Foto: Scanpix
HAR SAKSØKT: FIFA-president Gianni Infantino ønsker å få tilbake pengene fra utro tjenere. Foto: Scanpix Foto: Hannah Mckay

FIFA innrømmer VM-korrupsjon

FIFA krever erstatning fra utro tjenere i forbindelse med VM i 1998 og 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FIFA hevder Frankrike og Sør-Afrika benyttet bestikkelser for å få VM i 1998 og 2010. Nå blir de korrupte personene saksøkt for svindel.

– Som verdens ledende fotballorganisasjon ønsker vi pengene tilbake, og vi er bestemt på at vi skal klare det – uansett hvor lang tid det tar, sier den ferske FIFA-presidenten Gianni Infantino.

I det som best kan ses på som en omfattende innrømmelse til amerikanske myndigheter om korrupsjon i fotballen, hevder FIFA at Sør-Afrika betalte 10 millioner dollar (90 millioner kroner) i bestikkelser for å få VM i 2010.

Totalt saksøker FIFA 39 personer og to selskaper for svindel, skriver Ritzau. FIFA mener det har blitt gjennomført bestikkelser verdt over 200 millioner dollar (1,7 mrd. kroner).

FIFA påpeker også at en av de hovedmistenkte i korrupsjonsskandalen, tidligere visepresident Jeffrey Webb, har levd et høytsvevende liv til tross for at han har gått med på å betale millioner av dollar i et forlik med amerikanske myndigheter.

– Ved å gjøre disse turneringene, kampene, sponsoravtalene og andre deler av fotballen korrupt, gjennom avtaler på bakrommet og hemmelige betalinger, er FIFA blitt en del av de saksøktes oppførsel og svekket organisasjonens omdømme, heter det i en uttalelse.

– Dette er ikke over
Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, sier han tror dette bare er toppen av isfjellet.

– Her er det korrupsjon i forbindelse med tildelingen av to VM som kommer frem, men jeg føler meg ganske sikker på at det vil komme mer. Tyskland (VM i 2006, journ.anm.) har sagt at de skal komme med sannheten, og da tror jeg det vil komme frem ting der også. Dette er nok ikke over, sier han til TV 2.

– Det er bare veldig trist. Mesterskapet i Sør-Afrika var så utrolig bra for Afrika, også viser det seg at ti millioner dollar, som myndighetene sa var et utdanningsfond til Karibia, egentlig er brukt til noe helt annet. Det betyr at øverste myndighet i Sør-Afrika visste om dette og at det er gjort med viten og vilje av politikerne. Det er trist, fortsetter Siem.

– Umulig at jeg ikke kjenner til dem
Han begynte i jobben som administrerende direktør for den sørafrikanske fotballigaen i 2007, og jobbet mye med VM i Sør Afrika, men var altså ikke involvert i søknadsprosessen eller tildelingen i 2004.

– Det er umulig at jeg ikke kjenner til dem som nå beskyldes, men foreløpig er det ikke bekreftet hvem de er, sier generalsekretæren.

Siem hyller den nye FIFA-presidenten for det som nå skjer.

– Det er et mønster som nå bli avslørt, og en fantastisk start for Infantino, som lovet å ta tak i disse tingene da han ble valgt. Tiden er overmoden for at disse tingene blir avslørt og gjort noe med, sier han.

– Jeg syns det er fantastisk at FIFA som en reaksjon mot de beskyldte krever pengene tilbake. Da blir de skyldige ansvarliggjort både innen fotballen og sivilt, sier Siem.

– En enorm markering
Han mener det er en sterk markering av Infantino å gå ut med dette nå.

– Det er ganske interessant at Infantino i morgen avholder sitt første styremøte i FIFA. Han velger å komme ut med disse avsløringene dagen før. Det er en enorm markering! Her kommer en president som har bestemt seg for retningen FIFA skal gå og viser makt. Nå vet folk, som sitter med urent mel i posen, at de ikke blir beskyttet. Dette er et sterkt og meget godt signal.

(©NTB)