Nyt en gammel, svensk klassiker i påsken

Tjälknöl er en gammel svensk oppskrift, som gir en fantastisk saftig og mør stek. Denne retten må tilberedes to dager før den skal serveres.

Tjälknöl. Smakfull påskemat som skal tilberedes to dager før servering.

En gammel svensk oppskrift på en saftig, mør stek.

Opprinnelig laget på elg eller reinsdyrkjøtt. Hjort, storfe eller lam kan også brukes.

NB: Kjøttet må være frossent.

Beregn ca 200 g benfritt kjøtt per person

Ca 1 kg benfri frossen stek av storfe, elg eller hjort

Saltlake:

  • 1 l vann
  • 0,75 dl salt
  • 2 ts sukker
  • Grovmalt pepper
  • 1 laurbærblad
  • 8-10 knuste einebær
TJÄLKNÖL: En deilig stek laget på en tradisjonell, svensk oppskrift.
TJÄLKNÖL: En deilig stek laget på en tradisjonell, svensk oppskrift.

Varm stekeovnen til 100 oC.
Legg den frosne steken i et ildfast fat og sett i stekeovnen og la steke 10-12 timer.
Etter ca. 5 timer; stikk inn et steketermometer.
Stek til 65oC for rosa kjøtt og 70oC for gjennomstekt kjøtt.
Rør sammen ingrediensene til laken, rør til saltet har løst seg opp.
Legg det varme kjøttet i dobbel frysepose, hell over laken og knyt godt igjen.
Legg til avkjøling i minst 5-6 timer eller ett døgn.

Server med fløtegratinerte, kokte eller moste poteter, grønnsaker, tyttebær og brun saus eller rømme smakt til med tyttebær.

Fløtegratinerte poteter:

Skrell og del poteter og løk i skiver og legg i en kasserolle.
Tilsett salt og eventuelt finhakket hvitløk og hell over fløte til det står i underkant av potetene. Kok opp.
La trekke til potetene er møre, ca 20 min.
Rist på kasserollen en gang i mellom, slik at potetene ikke legger seg ved i bunnen.

Hell over i et ildfast fat.
Dryss eventuelt på litt ost og gratiner i stekeovnen ved 250oC til overflaten er lys gyllen.

Tjælknøl kan også serveres i tynne skiver som pålegg, eller som en del av et koldtbord.


God morgen Norges favorittdessert til påske:

Appelsinfromasj med kvikklunsjstrøssel !

Oppskriften er til 4-6 personer .

Dette trenger du:

  • 3 plater gelatin + vann til utbløting
  • ½ dl vann
  • 3 dl(1 beger) kremfløte
  • 3 egg
  • 50 g (ca 1/2 dl) sukker
  • finrevet skall (kun det oransje) og saft av appelsin
  • 2-3 kvikklunsj, grovhakket
Appelsinfromasj. FOTO: TV 2
Appelsinfromasj. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Legg gelatin i bløt i kaldt vann i ca 2 minutter.
Klem ut vannet og løs opp gelatinen i ½ dl kokende vann, rør om til all gelatin har løst seg opp.
Visp kremfløten til myk krem(ikke for fast).
Visp egg og sukker til eggedosis.
Tilsett finrevet appelsinskall i eggedosisen.
Hell den avkjølte gelatinoppløsningen i en tynn stråle i eggedosisen under omrøring.
Vend inn pisket krem og saft av appelsin.

Fyll i porsjonsglass eller i en glassbolle.
Ha kvikklunsj mellom lagene og avslutt med kvikklunsj.
Sett kaldt i et par timer eller natten over.
Ved servering, legg ved appelsinfileter og stikk eventuelt en strimmel kvikklunsj i desserten.