Anders Behring Breivik holder sin forklaring i Skien fengsel onsdag morgen, under andre dag av rettssaken hvor han har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Anders Behring Breivik holder sin forklaring i Skien fengsel onsdag morgen, under andre dag av rettssaken hvor han har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sjokkerte i retten under sin forklaring:

Breivik kobler Fjordland, Playstation og Paradise Hotel til isolasjonsskader

SKIEN/OSLO (TV 2): Anders Behring Breivik klagde på ferdigmat og gammel Playstation på cella, og hevdet hans begeistring for TV-serien Paradise hotel beviser isolasjonsskader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen startet massedrapsmannen på sin forklaring i søksmålet der han hevder at forholdene han soner under bryter med grunnleggende menneskerettigheter.

Hovedpunktene i hans advokat Øystein Storrviks innledningsforedrag mandag var gjentatte nakenkontroller, isolasjon og kommunikasjonskontroll.

LIVE: Følg rettssaken i TV 2s direktesenter.

Da Breivik selv hadde beskrevet begrensningene han soner under, fortsatte han med detaljerte beskrivelser av andre elementer han mener underbygger søksmålet.

Klaget på forholdene

– I lange perioder måtte jeg spise fra papptallerkner og bruke plastbestikk, og jeg måtte også drikke kald kaffe, fordi jeg ikke fikk termos slik alle andre fanger får, sa Breivik.

Fordi han angivelig bare fikk kaffe om morgenen, måtte han be om flere kopper, som han porsjonerte utover dagen.

– Jeg har de siste to årene begynt å elske Paradise Hotel, noe som er klare tegn på hjerneskade, hevdet også Breivik i sin forklaring som han leser opp i høyt tempo.

Terroristen uttrykte også at maten han fikk servert i perioder var for dårlig. Ferdigmat fra produsenten Fjordland ble også tema.

– Jeg vet det kan høres komisk ut, men å få billigvariantene fra Fjordland, samme retten to dager på rad, er verre enn waterboarding. Det skjønner alle på Oslo vest, hevdet terroristen.

– Du blir aldri vant til å se ansiktet til mannen som prøvde...

Waterboarding er det engelske uttrykket for vanntortur, og foregår ifølge Wikipedia ved at man binder den personen man avhører til et fast underlag, mens man heller vann over ett tøystykke lagt over pusteåpningene.

Barnedrapsmannen tok også opp at han ikke fikk spillkonsoll før i 2012, men selv da var spillkonsollen ubrukelig, hevder han. Han fikk først en Playstation 1, før han fikk Playstation 2. En ordentlig spillkonsoll kom ikke på plass før for et år siden.

– Latterlig

TV 2-ekspert og advokat Berit Reiss-Andersen sier at Breiviks utsagn i retten gir grunn til å stille spørsmål om han har mistet perspektiv.

– Det er latterlig, og kan ikke tas alvorlig. Det man kan stille spørsmål om, er om han har mistet perspektiv på grunn av personlighetsforstyrrelse eller isolasjonsskader. Han holder fast i forestillingen om at han er konge i eget rike, og vil holde den forestillingen ved like, sier Reiss-Andersen til TV 2.

Slik kommenterer Storrvik Breiviks Fjordland-utspill

Breiviks advokat Øystein Storrvik sier at Breivik også ga viktige opplysninger, selv om han kom med det advokaten beskriver som «ikke-relevant» informasjon.

– Det er en veldig spesiell sak, og jeg synes retten gjør det riktige med å vise overbærenhet med de tingene i mellom som kan virke rart å høre på i en så alvorlig sak, sier Storrvik til TV 2.

– Mer humant å skyte meg

Breivik beskrev også sin mentale situasjon, og beskriver sinnstemningen som nedstemt. Han brukte prosentanslag for å si noe om hvor dårlig han mener det står til.

– Det hadde vært mer humant å skyte meg, enn å behandle meg slik det har blitt gjort de siste fem årene, sa Breivik.

Breivik hevder videre at han ikke har et mål om å radikalisere medfanger hvis han får samvær med noen av disse.

I går kom det frem at han hadde blitt truet av en medfange som nesten klarte å ta seg inn i luftegården. Fangen sa da at «hvis det ikke hadde vært for denne døren, så hadde jeg drept deg».

LIVE: Følg rettssaken i TV 2s direktesenter.

Rettssaken i Telemark fengsel
Rettssaken i Telemark fengsel