Hyller islandsk stjerneskudd: – Han er en juvel

TV 2s eksperter vurderer de beste islandske spillerne i Tippeligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik får du tilgang til å se Tippeliga-fotball.

Aron Sigurdarson herjet mot Molde, mens Vikings Björn Daniel Sverrison scoret en kandidat til årets scoring mot Vålerenga.

Islendingene har allerede gjort seg bemerket i årets Tippeliga, og TV 2s eksperter tror vi kan vente oss mer av folket fra øylandet.

– Garantert til EM

Fotballjubelen står i taket på Island om dagen. I sommer skal nasjonen spille EM-sluttspill i Frankrike, og konkurransen for å få en plass i troppen har for alvor hardnet til.

– Vi har vært heldige med islendingene i Norge. Det er både hardtarbeidende- og tekniske spillere som leverer varene, sier TV 2s Tippeliga-ekspert Ole Martin Årst.

Han og Jesper Mathisen har sett seg ut noen spillere som de setter utropstegn ved:

Hannes Thór Halldórsson (Bodø/Glimt):
– Keeperen er et ubestridt førstevalg for Island og kommer garantert til å spille EM. En god signering for Bodø/Glimt, sier Ole Martin Årst.

– Han imponerte meg veldig i Sandnes Ulf før han kom til Glimt. Han har ingen spesielle svakheter, er solid og sprer sikkerhet hos lagkameratene. Var fast for Island i EM-kvalifiseringen, tilføyer Jesper Mathisen.

Aron Sigurdarson (Tromsø):
– Jeg skjønte han hadde noe spesielt med en gang jeg så ham. Han viste flotte ferdigheter allerede i treningskampene med hurtighet, utfordringer og et flott skudd. Her har Tromsø en juvel som kan forsvinne dersom han fortsetter like bra, sier Årst.

– Han har en reell drøm om å komme til EM, og på Island er det knyttet store forventninger til driblekanten. Det er en spiller med x-faktor som jeg tror vil bli en stor bidragsyter for Tromsø i år, og en avgjørende faktor for mange tre-poengere, legger Mathisen til.

Eidur Gudjohnsen (Molde):
– Gudjohnsen viste ikke all verden i premieren, men vi vet hva han er kapabel til. Jeg er spent på nivået og fysikken hans, for motivasjonen er det ingen ting å si på, så den setter jeg ikke spørsmål ved. Han vil til EM med Island til sommeren. På trening er han brilliant og god, skryter Årst.

– Eidur Gudjohnsen er den beste islendingen hvis han kommer i form. Det han har vist gjennom karrieren tilsier at han er den beste. Det er også han jeg gleder meg mest til å se, forteller Mathisen.

I tillegg ønsker Mathisen å trekke fram en gammel lagkamerat.

Matthias Vilhjalmsson (Rosenborg):
– Matthias minner meg litt om Gudjohnsen. Han har et godt og smart touch, er god i lufta i tillegg til at han har timing og spenst. Han er absolutt best til spille andre god. Å sette opp medspillere og spille fri folk, er hans fremste kvaliteter. Vilhjalmson hadde stor betydning for Start i fjor før han gikk til Rosenborg.

Ole Martin Årst sier han har sansen for Vilhjalmson, og at han er en type spiller som han liker. Men han trekker også frem en annen RBK-er med islandsk pass.

Holmar Örn Eyjolfsson (Rosenborg):
– Eyjolfsson kan være en joker i EM-diskusjonen for Island. Han er veldig god og har tatt steg. Jeg var usikker på ham i starten, men fremstår nå som en komplett stopper. Han bør definitivt være med i kampen om en plass i EM-troppen, sier tromsøværingen.

Jesper Mathisen er enig med sin ekspertkollega:

– Eyjolfsson har virkelig imponert meg. Har det meste som midtstopper. Fart, fysikk og ballbehandling på høyt nivå.

Til tross for at det er mange gode fra sagaøya i Norge allerede, er det fortsatt noen som ikke helt har fått ut sitt potensiale ennå. Jesper Mathisen trekker spesielt frem tre spillere.

Elias Mar Omarsson (Vålerenga):
– Han har vært innom det islandske landslaget. Er en spiller som svinger litt mye i prestasjonene ennå, men har vist at han har spennende egenskaper. Han er et håp for fremtiden for det islandske landslaget.

Björn Daniel Sverrisson (Viking):
– Han har slitt etter overgangen fra islandsk foball, men viste i kampen i går at han har en del kvaliteter. Det går litt tregt både med og uten ball, men han er i utvikling. Jeg tror han kan bli enda bedre denne sesongen fordi han har gått skadet såpass lenge. Sverrison har nok ingen ambisjoner om å spille EM til sommeren, men et fokus på å komme tilbake i god form.

Aron Elis Thrandarson (Aalesund):
– Han er litt i samme bane som Sverrison. Han dominerte Islandsk fotball, men har slitt etter at han kom til Norge. Har blitt hypet i mediene som den nye Gudjohnsen. Han er best som hengende spiss, men har vært mest kant i Aalesund, sier Mathisen.

Ole Martin Årst ser på islendinger som fotballspillere med mye stå på-vilje, og gutter som jobber knallhardt for laget sitt uansett tekniske ferdigheter. Det høster de frukter av nå.

– Vi har latt oss forbause over det. Det er bare å tenke på landslaget og hva de har fått til. Det har vært en kulturbygging over tid, så det er ingen tilfeldigheter inne i bildet, sier Årst.

Og legger i samme slengen til at norske fotballspillere ikke er så ulike fra islendingene.

– Ikke glem at vi i Norge også er anerkjent for mye av det samme som de fra Island. Det har jeg hørt utenfra. Islendingene er nok hakket råere enn oss på det området, men vi er ikke så ille selv.

PS: Aron Sigurdarson og Tromsø møter Start i TV 2 Zebra-sendt oppgjør fredag klokken 19:00. Slik får du tilgang til å se Tippeliga-fotball.

Mest sette Tippeliga-video siste uke: