Anders Behring Breivik etter pausen i ettermiddag i Skien fengsel tirsdag, første dag av rettssaken hvor han har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Anders Behring Breivik etter pausen i ettermiddag i Skien fengsel tirsdag, første dag av rettssaken hvor han har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Slik har medfanger drapstruet Breivik

SKIEN (TV 2): Til tross for at terrordømte Anders Behring Breivik ikke får ha kontakt med medfanger, har minst to personer klart å true ham på livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trusler fra andre innsatte brukes som ett av flere argumenter for at massedrapsmannen Anders Behring Breivik ikke skal få ha kontakt med medfanger.

Prosessfullmektig for staten, advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten, fortalte i sitt innledningsforedrag om to hendelser der medfanger skal ha kommet med trusler.

Viste nazi-hilsen

Ved en anledning klarte en innsatt i Skien fengsel å klatre over en mur, slik at han kom seg til døren som fører inn til luftegården Breivik disponerer.

– Han banket på døren til luftegården og sa «hvis det ikke hadde vært for denne døren, hadde jeg drept deg», forklarte Emberland.

Breivik spurte hvorfor, og fikk som svar at det var fordi han var en barnemorder.

Dette er det Breivik som har forklart, og en ansatt i fengselet skal ha hørt det samme.

Ifølge Emberland er det dokumentert flere trusler mot Breivik, blant annet skal en annen innsatt på Ila ha sagt at han «ville ha tatt Breivik» dersom Breivik ble overført til samme avdeling.

Denne hendelsen er dokumentert i et notat fra en ansatt i fengselet. Ifølge den ansatte skal den insatte som kom med truslene ha «tenkt mye på det».

Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene.

Den terrordømte mannen mener han i hele perioden han har vært fengslet etter massakren på Utøya og bombeangrepet mot Regjeringskvartalet, har blitt utsatt for nedverdigende og umenneskelig behandling.