DEBUTEN: I siste serierunde forrige sesong ble Martin Ødegaard historisk som tidenes yngste Real Madrid-debutant, men siden den gang har veien til førstelagsspill virket å være lang. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
DEBUTEN: I siste serierunde forrige sesong ble Martin Ødegaard historisk som tidenes yngste Real Madrid-debutant, men siden den gang har veien til førstelagsspill virket å være lang. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) Foto: Daniel Ochoa De Olza

Derfor er ikke Ødegaard på listen over de 30 beste unge spillerne i verden

– Han virker ikke klar for å spille fast i en toppliga.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag publiserte TV 2 den tredje og siste delen av Tor-Kristian Karlsens topp 30-liste over de beste unge spillerne i verden født tidligst i 1995.

Yngstemann på listen, helt oppe på en 8. plass, er AC Milan-keeper Gianluigi Donnarumma, som er født i 1999 og fylte 17 år i januar.

– Ikke førstelagsspiller
En annen 17-åring, født på tampen av 1998 og et par måneder eldre, ble det ikke plass til. Martin Ødegaard glimrer med sitt fravær på Karlsens liste.

– Jeg valgte å utelukke han fordi rankingen i første rekke handler om unge spillere som har bekreftet at de takler steget fra relativt sett svake ligaer til førstelag i større ligaer - eller de som har lykkes i å komme seg gjennom akademifotball for så å spille mer eller mindre fast på toppnivå. Martin Ødegaard er fortsatt ikke en førstelagsspiller, forklarer Tor-Kristian Karlsen til TV 2.

Det norske stortalentet fikk sin La Liga-debut i siste serierunde forrige sesong, men siden den gang har han ikke fått muligheten i tellende kamper. At han spiller på Castilla, som ligger på tredje nivå i det spanske seriesystemet, gjør at han er et stykke unna å komme på listen.

– Vel, som sagt må han spille fast på A-nivå. Per i dag er han et stort talent, noe som ikke nødvendigvis gjør deg selvskreven blant verdens beste unge spillere. For alt det gudbenådede naturtalentet må Ødegaard vise at han også har de mentale og personlige egenskapene til å lykkes på det absolutte toppnivået. I mine øyne mangler han fortsatt mye tilstedeværelse og «karisma» på banen. Dette er selvsagt noe man kan opparbeide gjennom erfaring, men barrieren som må brytes for å bli betraktet som en mann kontra gutt, er ikke nødvendigvis enkel eller lettkjøpt, mener Karlsen.

– Handler om mer enn finter og finesser
Vurdert opp mot lignende spillertyper på Karlsens topp 30-liste, er det ikke det rent ferdighetsmessige som gjør at det norske supertalentet ikke når opp.

– Rent teknisk og «fotball-IQ-messig» står han absolutt ikke tilbake fra spillere som Halilovic eller Ruben Neves, for den saks skyld. Men når man tar i betraktning at sistnevnte har vært kaptein for FC Porto i Champions League, så forstår man at et gjennombrudd på A-lagsnivå handler om mer enn finter, finesser og hvordan man kan behandle en fotball. Det skal sies at Ødegaard trolig ville fått flere sjanser på førstelagsnivå om han spilte i en annen klubb enn Real Madrid, der er nåløyet fryktelig trangt, men av det jeg har sett av han på A-landslaget så virker han timid og småsjenert på banen. I mine øyne virker han ikke klar for å spille fast i en toppliga, fastslår Karlsen.

Anbefaler å gå på lån
Kroatiske Alen Halilovic (19) er nummer ti på listen. Barcelona-spilleren er denne sesongen på utlån til Sporting Gijon, og i sin vurdering av Halilovic skriver Karlsen at det også kan være en vei å følge for Ødegaard.

– Halilovic gjør et klokt valg i å spille for en nedrykkskandidat. Ikke at nedrykksstrid nødvendigvis var planen til Sporting Gijon, men det er åpenbart at han vil han lære langt mer om fotballens harde realiteter det enn gjennom B-lagspill for Barcelona. Det er når omgivelsene krever noe av deg du faktisk lærer noe og vokser som spiller og menneske. Ingen har noen gang lært noe av å nyte eksistensen i komfortsonen. Ødegaard har for all del ingen hast, men jeg skulle tro at han ville nyte godt av et utlånsopphold i en klubb som spiller en mer uraffinert fotball enn Real Madrid. Kanskje det også kan være fornuftig å komme til en eksistens langt et godt stykke unna Florentino Perez, Zinedine Zidane og Madrid-media, et sted hvor Ødegaard kun er et fotballtalent som må bevise noe, og ikke en slags godt gjemt «attraksjon», utdyper Karlsen.