Politiet advarer mot nettovergrep:

– Fra barnet får en smarttelefon, er det et potensielt offer

Politiet oppfordrer alle foreldre til å fortelle barna at de kan komme i kontakt med seksualforbrytere i sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere barn under 16 år blir utsatt for seksuelle overgrep. Bare i Oslo har antall anmeldelser steget med 66 prosent på ett år.

Særlig nettovergrep har økt, og nå slår politiet alarm.
tv2_contentbox_gpt

– Det er veldig trist å si det, men man må frata barna barnsligheten. Man må fortelle dem at det er folk der ute med onde hensikter som vil forsøke å få tak i dem, sier Kari-Janne Lid, leder av avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til God morgen Norge.

Hun får støtte av kollega Fredy Joaquin Salazar, politispesialist ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

– Barna tar gjerne bilde av seg selv, og ofte er de nakne. Disse spres så i sosiale medier. Vi ser en økning i at folk får tak i disse bildene og bruker dem som et tvangsmiddel til at barnet skal levere ytterligere bilder, forklarer Salazar.

Overgriperne bruker utspekulerte metoder.

– De tar kontakt med barnet, viser interesse og bygger opp tillit, med et mål om at barnet til slutt skal kle av seg. Ofte utgir de seg for å være en jevnaldrende gutt eller jente, sier Salazar.

Lid understreker at risikoen er stor.

– Fra barnet får en smarttelefon i hånda, er det et potensielt offer. De gode, forebyggende samtalene er viktige. Man må gi barna kunnskap og kompetanse til å selv forstå når de er i en faresituasjon, sier Lid.

Salazar er enig.

– Barna må føle en trygghet i de voksne, og trygghet til å si ifra. Foreldrene må bli kjent med problemstillingene, og de må også være på de sosiale nettstedene hvor barna er, sier han.

Han ramser opp en rekke apper han mener politiet bør kjenne til.

– MovistarPlanet, Instagram, Facebook, Snapchat og alt av spill med chatmuligheter. Overgriperne er alle steder hvor barn er, advarer Salazar.

– Man sender ikke en tiåring alene til byen, og man skal heller ikke sende en tiåring alene ut i sosiale medier-verdenen, sier Lid.