–Kom deg ut, nyt naturen og sola!

Klar oppfordring fra Wenche i dag. Hun stod midt i skiløypa i Bærum og laget nydelig mat i vakre omgivelser.

Wenche frister med småretter, søtt og salt på sitt smørebord.

Lammefilet med sopp og tyttebærsaus:

Dette trenger du:

  • Ca. 700 ytrefilet eller indrefilet av lam (rein eller hjort kan også brukes)
  • smør til steking
  • salt, grovmalt pepper
  • frisk timian eller rosmarin
  • 3 sjalottløk
  • ca 200 g sopp
  • 2 dl rømme (Røros- eller seterrømme)
  • tyttebær
Wenche stråler om kapp med sola. FOTO: TV 2
Wenche stråler om kapp med sola. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

La kjøttet ligge i romtemperatur i ca. 1 time før steking.

Smelt smør i stekepannen, la smøret slutte å bruse før kjøttet legges i.

Legg et par kvister frisk timian/rosmarin i pannen før kjøttet legges i.

Dryss på salt og pepper.

Stek i 2-4 minutter på hver side.

Steketid er avhengig av tykkelse.

Ta opp kjøttet og la hvile mens sausen lages.

Finhakk løk og skjær sopp i biter og stek i pannen.

Tilsett rømme og kok opp.

La trekke i 4-5 minutter.

Smak til med salt, pepper og rørte tyttebær eller litt soyasaus.

Server med poteter(kokte, stekte eller bakte), grønnsaker/salat, eller legg soppstuing og skiver av kjøttet over på en grov skive brød.

Vil du bytte ut kjøttet med for eksempel ørret, bruk samme oppskrift og fremgangsmåte, men sløyf tyttebær.

Norske nytelser. FOTO: TV 2
Norske nytelser. FOTO: TV 2

Arme riddere:

  • 4 skiver halvgrovt brød
  • 3 egg
  • 1 dl melk
  • sukker og kanel
  • 2–3 ss smør til steking
  • rørte bær og evt. litt rømme/vaniljekesam

Slik gjør du:

Visp sammen egg og melk.

Smelt smør i en stekepanne.

Dypp brødskivene i egg- og melkeblandingen.

Legg skivene i stekepanne og dryss over litt sukker og kanel.

Stek gylne og sprø på begge sider.

Sukker og kanel strøs på begge sider.

Server med rørte bær og eventuelt litt rømme eller vaniljekesam.

Arme frokostriddere:

Bruk samme oppskrift som over, bytt eventuelt ut sukker og kanel med revet muskatnøtt.

Stek som beskrevet.

Server med lønnesirup og sprøstekt bacon i stedet for rørte bær.