KRANGEL: Det er full strid rundt rettighetene til sjakktrekkene i kandidatturneringen som avgjør Magnus Carlsens VM-motstander. Foto: Scanpix
KRANGEL: Det er full strid rundt rettighetene til sjakktrekkene i kandidatturneringen som avgjør Magnus Carlsens VM-motstander. Foto: Scanpix Foto: Justin Tallis

Sjakkdrama før Carlsens VM-kamp: – Vi er bekymret

– Vi føler oss ikke trygge på at det løser seg, sier manager Espen Agdestein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kandidatturneringen i sjakk, der Magnus Carlsens VM-motstander blir klar, er i gang i Moskva. Men etter tre runder er det noe helt annet enn den tøffe konkurransen som preger overskriftene verden over.

Agon Limited, som har kjøpt rettighetene til å arrangere VM fra det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), går til søksmål mot fire av de største sjakknettstedene i verden for å ha brutt det Agon mener er kringkastingsrettigheter til sjakktrekkene som gjøres i kandidatturneringen.

– Chess24, InternetChessClub, Chessgames og Chessbomb har mottatt eller er i ferd med å motta pålegg fra Agon Ltd om at de umiddelbart må avstå fra direkteoverføring av trekkene fra partiene i kandidatturneringen, skriver arrangøren i en pressemelding.

– En stor bommert
Få dager før turneringsstart sendte Agon Ltd ut informasjon om at direktebilder og trekk ville være eksklusivt tilgjengelig på arrangørens egen nettside, WorldChess.com, og hos kommersielle samarbeidspartnere (NRK i Norge). Dette har de store, internasjonale sjakknettsidene ignorert.

– Dette en stor bommert! Vi snakker ikke om direktebildene, men sjakktrekkene, som er selve essensen i spillet. Det innebærer en historisk rett til frihet, som ingen har opphavsrett til, og som skal være global tilgjengelighet. Du kan ikke forby spredning av trekkene, noe som tidligere har blitt påvist i domstoler i USA og EU (Tyskland og Bulgaria). Problemet for oss er ikke at du vil prøve å gjenta den samme feilen, men at du faktisk vil ødelegger en fantastisk sjakkturnering på alle nivåer, skrev Anton Mihailov, administrerende direktør i Chessbomb, etter at restriksjonene ble kjent.

WorldChess.com har attpåtil hatt store problemer i sin overføring av partiene, og sjakkfans verden over er i harnisk over dekningen av den viktige kandidatturneringen.

– Vi har forståelse for at arrangøren ønsker å ha kontroll over rettighetene. I sjakk er trekkene en så stor del av produktet, men sånn det er nå, tvinges sjakkfans til å gå inn på en side som er dårligere enn de er vant til for å følge partiene, så det er dem det først og fremst går utover, sier Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, til TV 2.

– Vi er bekymret
Team Carlsen følger striden tett, og er spent på hvordan dette løses når den store VM-matchen arrangeres i New York i november.

– Vi er bekymret! Vi er opptatt av at flest mulig fans får en best mulig dekning, og det er ingen tvil om at nettsiden som nå benyttes må bli vesentlig bedre, mener Agdestein.

– Vi har allerede påpekt overfor Agon at dette ikke er bra nok, men vi føler oss ikke trygge på at det løser seg.

Samtidig mener Carlsens manager at man sammen med de store sjakknettstedene må finne er moderne løsning.

– I sjakk er det trekkene - ikke bildene, som i fotball eller andre idretter, som er det viktige. Vil man vise trekkene må man kanskje betale for rettigheter til dem. Sjakk har en lang vei å gå når det kommer til kommersialisering, og en arrangør kan ikke bruke enorme summer på å arrangere noe som andre gratis kan distribuere.

Etter tre runder av kandidatturneringen topper Sergey Karjakin, Levon Aronian og Vishy Anand med to poeng hver. Totalt spilles 14 runder.