Landbruks- og matministeren viser gamle kunster

Jon Georg Dale har jobbet som kjøttskjærer i mange år. I dag viste han Wenche hvordan hun får et perfekt utbenet lammelår til påske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Appelsin-, honning- og rosmarinkrydret lammestek med ovnsstekte søtpoteter og grønnsaker.

Oppskriften er til 6-8 personer.

Dette trenger du:

  • 1 utbenet surret lammelår
  • beregn ca 200 g benfritt kjøtt per person
  • 2-4 fedd hvitløk
  • frisk rosmarin
  • salt, pepper
  • 1 stor appelsin
  • 2 ss honning
  • revet skall av 1 sitron + saft fra 1 appelsin

Saus:

Saftig lammelår. FOTO: TV 2
Saftig lammelår. FOTO: TV 2
  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss sherry eddik
  • ca 6 dl lammekraft + sjy fra lammesteken
  • ca 3 dl rømme/creme fraiche
  • salt, pepper

Slik gjør du:

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken i ca. 1 time før steking.

Varm stekeovn til 125oC.

Stikk små hull i steken med en spiss kniv, og stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin.

Skjær appelsin i skiver og legg under surringen på steken.

Varm opp honning slik at den blir flytende(skal ikke koke).

Tilsett revet sitronskall(kun det gule), saft fra appelsin salt og pepper.

Pensle på lammesteken.

Varm stekeovn til 125oC.

Legg steken i ildfast fat.

Stikk inn et steketermometer, og stek til termometeret viser 64oC, ca. 2-2½ time, avhengig av tykkelsen på steken og om steken er temperert når den legges inn i stekeovnen.

Dekk formen med steken med aluminiumsfolie, pakk et tykt håndkle rundt, og sett lunt.

Stek søtpoteter og grønnsaker mens steken hviler.

Del søtpoteter, grønnsaker (f.eks. pastinakk, sellerirot, fennikel og noen rosenkål) og løk i båter.

Legg i et ildfast fat.

Gjerne sammen med noen skiver appelsin og tørkede aprikoser. Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder og stek i varm stekeovn ved 200oC i 40-50 minutter til alt er mørt.

Vend om på poteter og grønnsaker en gang i mellom.

Slik lager du sausen:

Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik.

Sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen, og kok inn til en tykk sirup.

Ha i kraft og rømme, og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.

Sausen kan gjerne stå og trekke 1–1 ½ time.

Smak til sausen med kraft, salt og pepper.

Er sausen for tynn; jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.