De skandinaviske reisebyråene merker stor nedgang på reiser til Tyrkia. Ettersom landet har blitt utsatt for terror flere ganger de siste månedene, har byråene liten tro på at det kommer til å bli bedre med det første.

– Med en gang Tyrkia nevnes i negativ forstand i mediene, merker vi en nedgang selv om våre reisemål ligger langt unna stedene hvor det rapporteres om terror, sier Mathias Bergendahl, nordisk informasjonssjef i Star Tour.

50 prosent nedgang

Bergendahl forteller at TUI Nordic melder om en nedgang på 40 prosent på reiser til Tyrkia. Samtidig går bestilling av turer til Spania, Hellas og Gran Canaria opp.

Reisebyrået Ticket, kan også melde om den samme nedgangen i antall reiser. Indeksen viser at bare halvparten av de som bestilte reise til Tyrkia på samme tid i fjor, reiser dit i år.

– Det blir jo ikke noe bedre etter terroren som rammet Ankara på søndag. Dessuten grenser landet til det krigsherjede Syria, og det kan også ha en stor innvirkning på folks valg feriested, sier markeds og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Solveig Kohagen i Tyrkiareiser kan ikke oppgi hvor stor nedgangen har vært hos dem, men forteller at publikum er mer avventende nå enn tidligere.

– Det tikker stadig inn nye bestillinger, men i lavere takt enn vanlig, sier hun til TV 2.

Anbefaler ingen å dra

Leder i Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, forteller at vi må være forberedt på at det kommer aksjoner også mot de klassiske turistmålene i Tyrkia som Antalya og Alanya.

– Det vil sannsynligvis komme flere terroraksjoner i landet fremover, og selv om sannsynligheten for at norske turister blir rammet er liten, så vil jeg ikke anbefale noen å reise dit, sier Lurås.

UD har tidligere gått ut og frarådet det norske folk å reise til eller å oppholde seg i grenseområdene i Tyrkia nærmere ti kilometer fra grensen til Syria.

«Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser og opphold i resterende områder av de provinsene som grenser til Syria, samt øvrige provinser i sørøst» skriver de en pressemelding.

– Registrer reisen din

Kristin Enstad i Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet sier til TV 2 at reiserådene fortsatt er svært gyldig.

– Reisende har anledning til å benytte seg av vårt tilbud om å registrere reisene sine i reiseregistrering.no, forteller Enstad.

Dette skal gjøre det lettere for utenrikstjenesten å få kontakt med de som reiser dit i tilfelle noe alvorlig skulle skje der man er.

UD melder videre om alvorlige kamphandlinger i enkelte byer og områder i Tyrkia, og oppfordrer nordmenn på reise i landet til å unngå demonstrasjoner og større folkeansamlinger.