Kaggestad bekymret for norsk talentduo: – Kan fort bli forbruksvarer på laget sitt

Odd Christian Eiking og Daniel Hoelgaard vil snakke med laget om rittplanene sine etter en svært hektisk sesongstart. Sistnevnte vurderer også å droppe Giro d'Italia-debut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NICE (TV 2 Sporten): De var de eneste to nordmennene som maktet å fullføre Paris-Nice søndag, men både Eiking og Hoelgaard var mektig slitne etter målgang på Promenade des Anglais.

Det er ikke så rart med tanke på at de er inne i sine første måneder på høyeste nivå og allerede har syklet like mange konkurransedager som Alexander Kristoff og flere enn Edvald Boasson Hagen.

Hoelgaard skeptisk til Giro-debut

– Vi har diskutert det litt i laget, og det har kanskje blitt litt for mange ritt. Jeg er jo førsteårsproff nå, så når de spør meg om hvilke ritt jeg vil kjøre, så svarer jeg bare «ja» til alt. Så det har nok blitt litt mye nå i oppladningen til Paris-Nice. Det har kanskje vært litt på kanten, men det går nok fint etter litt hvile. Det har jo vist seg at jeg må hvile litt, så jeg håper det skal gå fint, sier Eiking, som nå vil ta minst to ukers rittpause.

Eiking er allerede oppe i 20 rittdager. Daniel Hoelgaard følger like bak med 19.

Sistnevnte er en høyt verdsatt del av Arnaud Démares opptrekkstog, og laget ser gjerne at Hoelgaard blir med Démare til Giro d'Italia i mai.

Hoelgaard er imidlertid skeptisk.

– Giro d'Italia kan bli veldig tøft. Jeg har aldri kjørt det rittet, så jeg kan jo ikke uttale meg for mye om hvordan det vil bli, men det kan bli veldig tøft. Planen vil nok uansett ikke være å fullføre rittet. Det vil nok bli å sykle i et par uker og ta turen hjem etter det, sier han.

– Vil du stille?

– Det er et stort ritt, men det er med blandede følelser. Det blir veldig tøft å reise ned til Italia og sykle de ekstreme etappene der. Det er jo et av verdens største ritt, så man vil jo stille, men det kan hende det er litt for tidlig.

– På mange måter så er jeg bekymret

Johan Kaggestad er ikke bare begeistret over det fdj.fr-sjefene holder på med.

– Er du bekymret?

– På mange måter så er jeg det. Det er unge ryttere inne i sine første år på øverste hylle, så det er om og gjøre å finne den riktige balansen mellom trening, konkurranse og restitusjon. Jeg er ikke helt sikker på om de har plukket ut en sesongplan hvor det er harmoni mellom disse komponentene. Det er ofte slik at de beste rytterne har et program hvor det er nok tid til restitusjon og nok tid til trening, men for de yngste og nye på laget blir det litt vanskeligere. De blir fort en forbruksvare, sier han.

– Hva kan farene med for stor belastning bli?

– Faren er at de blir overarbeidet, de presterer dårlig etter en stund, og det kan ta måneder å få det tilbake igjen. Det er helt avgjørende at de har sportsdirektører som er ansvaret sitt bevisst og passer på at de unge får den utviklingen de skal ha.

– Jeg har folk rundt meg som vet når vi må si «stopp»

Neste på programmet for Hoelgaard blir nå enkelte av de belgiske klassikerne.

– Jeg skal ta en dialog med laget om det og se om vi får endret litt på rittkalenderen. Men jeg har gode folk rundt meg i Norge som vet når vi må si stopp, så vi skal ta noen møter på det nå og så ser vi hva vi gjør, forteller han.

– Blir det deilig med en pause?

– Det blir digg.