Synnøve Solemdal (t.v.), Tiril Eckhoff, Marte Olsbu og Fanny Horn Birkeland under markeringen av Norges gull på stafetten i VM i skiskyting i Holmenkollen fredag kveld.
Foto: NTB scanpix
Synnøve Solemdal (t.v.), Tiril Eckhoff, Marte Olsbu og Fanny Horn Birkeland under markeringen av Norges gull på stafetten i VM i skiskyting i Holmenkollen fredag kveld. Foto: NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Norges suksesstrener innrømmer: – Jentene har overprestert

Steinar Mundal hadde ikke i sin villeste fantasi trodd at Norges skiskytterjenter skulle ta to gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Etter at Tiril Eckhoff og lagvenninnene mislyktes totalt i Kontiolathi-VM i fjor, gjorde Norges skiskytterforbund endringer i trenerteamet til jentene.

Steinar Mundal ble hentet fra langrennslandslaget som ny fysisk trener foran sesongen.

65-åringen får nå mye av æren for at Norges skiskytterjenter gjorde alle forhåndstips til skamme og sikret seg to gullmedaljer i VM i Holmenkollen

– Vi har overprestert noe kraftig
Mundal innrømmer at han aldri hadde tror at skiskytterjentene skulle ta to gull og én bronse under VM i Holmenkollen.

– Vi er veldig godt fornøyd. Vi har overprestert noe kraftig, og stafetten ble jo det helt store, sier en strålende fornøyd Mundal til TV 2 Sporten.

– Det var ikke knyttet de store forventningene til jentene?

– Nei, men vi har vært nære i verdenscupen før VM. Men i Holmenkollen ble det full klaff, og langt over det vi kunne forvente, svarer han.

Trenerveteranen nøler ikke et sekund når han blir spurt om hva som er VMs høydepunkt.

Steinar Mundal.
Foto:NTB scanpix
Steinar Mundal. Foto:NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Der er det vel ikke noe tvil. Det var stafetten. Målet vårt var å kjempe om pallen der, og så fikk vi gull. Det er bare helt fantastisk og inspirerer både trenere, løpere og fysioterapeuter og alle som er rundt. Gullet til Tiril kom tidlig i VM, men det var også stort. Bronsemedaljen på mixed stafett det sammen. Og på siste dag så hadde vi Marte Olsbu og Fanny Birkeland Horn som leverte med 7. plass og 9. plass på fellesstarten, poengterer han.

Etter rennet bekrefter trener Stian Eckhoff, som er på utgående kontrakt og har vurdert sin fremtid, at han vil være med videre. Han er også ønsket med videre av ledelsen i Skiskytterforbundet.

La gullplanen i fjor sommer
Allerede i fjor sommer la Steinar Mundal sammen med landslagsledelsen en plan om hvordan VM på hjemmebane skulle gjennomføres.

– Vi la en detaljert plan om hvor mye vi skulle konkurrere og hvor mye vi skulle reise. Den planen la vi i fjor høst og den planen har vi fulgt. Målet var hele tiden å være i god form til VM på hjemmebane, og det lyktes vi med, sier Mundal, og legger til:

– Dessuten har vi jobbet mye med den mentale biten og lagprosesser. Vi fikk inn eksperthjelp på den mentale biten og har vært flinke til å prate med hverandre, og ikke om hverandre, i gruppen. Det har vært et godt tillitsforhold blant trenere og løpere innad i gruppen, oppsummerer Mundal.

– Mer enn vi kunne drømt om
Marte Olsbu er helt enig i at VM på hjemmebane har gått langt bedre enn forventet for jentenes del.

– Det var en fest å gå hele tiden, og hver dag var veldig gøy. At vi reiser fra VM med bronsemedalje og gullmedalje er nesten ikke til å tro. Det var bedre enn alt jeg har drømt om. Jeg kommer til å huske dette mesterskapet for alltid, sier Olsbu, og får støtte av Tiril Eckhoff.

– Jeg er helt enig, men nå skal det bli godt å hvile ut etter VM også, mener Norges gullvinner på sprinten og stafetten.