BORTE I 25 År: Lille Ben forsvant sporløst fra besteforeldrenes hjem i 1991. Nå etterlyser familien en skandinavisk turist. Foto: Privat
BORTE I 25 År: Lille Ben forsvant sporløst fra besteforeldrenes hjem i 1991. Nå etterlyser familien en skandinavisk turist. Foto: Privat

Etterlyser skandinavisk kvinne som filmet Ben (1) før han forsvant

Var du på den greske ferieøya Kos i 1991? Da kan du ha verdifullt filmopptak av engelske Ben som forsvant, bare 21 måneder gammel.

I sommer er det 25 år siden Ben Needham forsvant fra den greske ferieøya Kos.

Den lille gutten på 21 måneder ble passet av besteforeldrene, da han plutselig forsvant sporløst sommeren 1991. Til tross for gjentatte meldinger om observasjoner av gutten, har han aldri blitt funnet.

Familien har nå gått ut med en etterlysning etter en kvinne fra Skandinavia som skal ha filmet gutten like før han forsvant.

Vil ha video av Ben

TV 2 har vært i kontakt med TV-journalist Mark Witty, som har jobbet med forsvinningssaken siden starten, og har tett kontakt med familien.

– Hvorfor kommer denne etterlysningen først nå?

– Det kom opp i en samtale jeg hadde med Bens bestemor Christine da jeg besøkte Hellas nylig. Vi snakket om at Ben hadde vært på hotellet, og plutselig kom bestemoren på at hun hadde sett en skandinavisk kvinne filmet han. Gutten var da ved bassenget. Han hadde prøvd å kaste en lekekatt ut i vannet. Alle hadde ledd av dette, og det var nok derfor kvinnen filmet, sier Witty til TV 2.

Familien har laget plakater på norsk, svensk og dansk for å lettere finne kvinnen. 
Familien har laget plakater på norsk, svensk og dansk for å lettere finne kvinnen. 

Han sier at kvinnen som filmet hadde langt, blondt hår satt opp i hestehale. Bestemoren er sikker på at kvinnen snakket et av de skandinaviske språkene, og ikke spansk, fransk, tysk eller nederlandsk.

– Hvorfor er det viktig for familien å få tak i dette nå?

– Familien hadde ikke videokamera på denne tiden, og derfor har de ikke noe opptak av Ben. Å få lov å se ham på video vil bety alt for dem.

Forsvant fra hjemmet

Ettåringen hadde nettopp flyttet til Hellas med foreldrene og besteforeldrene da han forsvant. Moren hadde fått seg jobb på Palm Beach Hotel, som lå like i nærheten. Mens hun var på jobb skulle besteforeldrene se etter gutten. Mens bestefaren holdt på med oppussing av huset, løp lille Ben ut og inn av bygningen.

Klokken 14.30 oppdaget besteforeldrene at gutten var vekk. Først trodde de at han bare hadde tatt seg en tur på tomta, eller at Bens onkel kunne hadde tatt han med på en kjøretur med mopeden. Men etterhvert gikk det opp for dem at Ben var borte, og politiet ble koblet inn.

Politiet har senere måttet tåle kritikk fordi de i utgangspunktet konsentrerte seg om Needham-familien, som de mistenkte sto bak forsvinningen. Verken havn eller flyplass ble varslet, og politiet utvidet ikke søket før det hadde gått en tid.

Det er ulike teorier til forsvinningen. Ben kan være død, bortført eller solgt. Etterforskningen har fulgt spor over hele verden, og undersøkelser er gjort både i Tyskland og Australia. Men gutten har ikke dukket opp.

Hans mor Kerry tror gutten ble kidnappet. Hun har aldri gitt opp håpet om å se han igjen. Tidligere i vinter avla 28 år gamle Ben Gleave DNA-test for å bevise at han ikke er den forsvunne gutten. En tidligere nabo av Gleave mente at han var helt lik Ben som barn. Men DNA-testen avslørte at han ikke er den familien leter etter.

I en melding på Twitter takket moren for at Ben Gleave hadde latt seg teste, og oppfordret samtidig andre menn som mener at de kan være den forsvunnene gutten om å ta kontakt med politiet.

Politiet fikk laget en datategning som skal vise hvordan Ben kunne se ut da han var 18. Foto: AP/NTB Scanpix
Politiet fikk laget en datategning som skal vise hvordan Ben kunne se ut da han var 18. Foto: AP/NTB Scanpix Foto: National Missing Person's Bureau

Tror han ble kidnappet

Mark Witty sier til TV 2 at det fortsatt kommer en rekke meldinger fra folk som mener de har sett den nå 26 år gamle gutten. De mest troverdige sendes videre til politiet. Det er fortsatt en gruppe frivillige som driver Facebook-siden Help Find Ben Needham.

– Hva tror du har skjedd med Ben?

– Det er en spørsmål jeg har stilt meg selv tusenvis av ganger. Det eneste vi vet er at han forsvant ved besteforeldrenes hus. Personlig tror jeg at han gikk til veien nedenfor huset og ble plukket opp av en eller flere personer der. Om han ble kidnappet? Muligens. Om han ble observert på forhånd? Muligens, sier Witty, som selv har besøkt huset hvor Ben forsvant.

– Det var en merkelig følelse å stå der og tenke på hva som skjedde.

I 1996 gjennomførte TV-stasjonen ITV, hvor Witty arbeider, en rekonstruksjon. De lot Bens søster Leighanna, som da var 21 måneder gammel, gå rundt på tomta hvor Ben forsvant. Etter bare to minutter var hun ute av syne.

– Bare to minutter - og hun var en liten jente som ikke kunne gå fort, sier Witty.

Ta kontakt med gruppen Help Find Ben Needham på Facebook eller TV 2 om du har informasjon i saken.