Norsk professor sammenligner Donald Trump med Hitler

Kan Donald Trump sammenlignes med Adolf Hitler? – Ja, mener professor Frank Aarebrot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ville vært grotesk å sammenligne Trump med den Hitler som begikk selvmord i Berlin i 1945 etter å ha drept millioner av sivile, og som hadde kastet verden ut i storkrig. Men om vi ser på Adolf Hitler som leder for et politisk parti i 1928, da han drev valgkamp i et demokratisk flerpartisystem, så begynner det å bli ganske mange skremmende likheter, sier professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, til TV 2.

Republikaneren Donald Trump har tatt amerikanerne med storm, og tilbake sitter overraskede kommentatorer som lurer på når begeistringen skal ta slutt.

Trump har fått stor oppmerksomhet for sine mange kontroversielle uttalelser, blant annet vil han nekte alle muslimer innreise til USA, han vil bygge en mur mot Mexico og nå sist, i et intervju med CNN, uttalte han at «islam hater oss».

Det er også kontroversielt å sammenligne Trump med Adolf Hitler, men likhetene er mange, mener professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Frykt

Adolf Hitler spilte i 1928 på et raseri og en frykt, på samme måte som Trump gjør nå.

– I USA i dag ser folk at det er vekst i økonomien, men veksten når ikke dem. De føler de er satt tilbake og er sinte, sier Aarebrot.

– I 1928 var Tyskland på vei ut av den økonomiske krisen, og i den situasjonen var det mange tyskere som følte de var etterlatt. Det var da to politiske partier som som gikk fram. På den ene siden var det kommunistene og på den andre siden var det Hitlers parti. Felles for dem begge var elendighetsbeskrivelsen, sier Aarebrot.

Kommunistene ville ha sosial revolusjon, mens Hitler mente det var jødene, og de utenlandske stormaktene, som var problemet. Han ville gjøre Tyskland stort og mektig igjen.

Lik retorikk

Professoren i sammenlignende politikk trekker paralleller til demokraten Bernie Sanders, som vil ha en sosial revolusjon, og Donald Trump som vil gjøre USA stort igjen.

– Trumps fiender er mexicanerne og kineserne, og han sier «islam hater oss». Han peker på de ytre fiendene, og vil gjøre USA stort igjen. Retorikken til de Trump og Hitler ligner veldig, sier Aarebrot.

Men han er tydelig på at Trump aldri kan bli en diktator i USA, på samme måte som Hitler ble det i Tyskland.

– Den amerikanske grunnloven er fjellsterk. Den er bygget for å hindre diktatorer å komme til makten, sier han.

Donald Trump har til nå sikret seg 458 delegater, foran Ted Cruz som har 359. Hvem som blir republikanernes presidentkandidat avgjøres på landsmøtet i juli.