File photo dated 10/12/07 of Keith Emerson who died at the age of 71 at his home in California on Thursday night, the band confirmed.
File photo dated 10/12/07 of Keith Emerson who died at the age of 71 at his home in California on Thursday night, the band confirmed. Foto: Yui Mok

Keith Emerson er død

Briten Keith Emerson, keyboardist, komponist og en av grunnleggerne av progrockbandet Emerson, Lake and Palmer (ELP), døde fredag. Han ble 71 år gammel.

Det melder musikkbladet Rolling Stone. Emerson døde i sitt hjem i Santa Monica i Los Angeles. Bandet selv opplyser om dødsfallet på sin Facebook-side. Dødsårsaken er ikke kjent.

– Det er med stor sorg jeg har fått vite at min gode venn og bror i musikken Keith Emerson er død, sier Carl Palmer, som også var med i den innflytelsesrike supergruppa.

Emerson regnes som en av rockehistoriens største keyboardister. Palmer kaller ham en musikalsk pioner. Briten, som oppdaget Hammond-orgelet og Moog-synthen som tenåring, spilte i bandet Nice før han ble med i ELP i 1970.

– Jeg klarte å få det første Hammond-orgelet mitt til å lyde som annen verdenskrig. Jeg drev alltid og plukket fra hverandre pianoet mitt, selv som guttunge. Jeg ville se hvordan jeg kom videre, jeg var aldri interessert i å gjøre som alle andre. Til slutt ville ikke Hammond-folkene reparere orglene mine lenger. De var lettet da jeg møtte Bob Moog, sa Emerson til NTB i et intervju i 2012. Robert Moog regnes som oppfinneren av synthesizeren.

Emerson hadde også en omfattende solokarriere som omfattet en rekke prosjekter. Blant dem han samarbeidet med, var den norske dirigenten Terje Mikkelsen, noe som resulterte i albumet «Three Fates Project». (©NTB)