Brøt sammen i gråt dagen før gulldramaet

Drama i kulissene ett døgn før Norge sikret seg et sensasjonelt stafettgull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu overrasket alle og slo til med et imponerende gull på fredagens VM-stafett i Holmenkollen.

Fanny Horn Birkeland gikk som sine lagvenninner et bra løp, men både på liggende og stående skyting måtte hun bruke et ekstraskudd. Likevel holdt hun Norge inne i gullkampen da hun sendte Tiril Eckhoff ut i løypen.

Etter det sensasjonelle gullet røper imidlertid Fanny Horn Birkeland at nervene tok fullstendig overhånd dagen før VM-stafetten.

Birkeland var helt nede i kjelleren. Takket være ektemannen Lars Helge Birkeland, som også er skiskytter, kom hun seg på beina igjen.

– Måtte jobbe med meg noen timer
Da gullet var sikret klarte ikke Horn Birkelands ektemann å holde tårene tilbake.

– Det er ikke ofte jeg har sett ham gråte før. Men han skal ha mye av æren. I går kveld gråt jeg mye mer enn han gjorde i dag. Jeg har gjort mange svake etapper denne sesongen, og jeg var livredd for å drite meg ut på dagens stafett. Lars Helge måtte jobbe med meg noen timer i går kveld, sier Fanny Horn Birkeland til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Jeg har hatt noen dårlige opplevelser på stafetter med strafferunder, og var livredd for å drite meg ut og måtte gå strafferunder i Holmenkollen. Derfor fikk jeg en utladning kvelden i forveien, og Lars Helge måtte hjelpe meg å få vekk nervene å komme dit jeg burde være, forklarer Horn Birkeland.

– Hva sa Lars Helge da du kom i mål?

– Han sa ikke så mye, bare at han var stolt. Så begynte han å gråte. Og han gråt ikke i bryllupet vårt en gang! Sist gang jeg så ham gråte var da bestefaren døde. Han er min viktigste støttespiller, svarer den ferske gulljenta.

Olsbu takker samboeren
Det var imidlertid ikke bare Fanny Horn Birkeland som god hjelp og støtte av sin bedre halvdel før gulldramaet på stafetten.

Marte Olsbu, som gikk en fenomenal ankeretappe, gir mye av æren for stafettgullet til sin samboer Sverre T. Røiseland. Han er i likhet med med Lars Helge Birkeland også skiskytter.

– Sverre skal ha mye av æren. Det betyr mye for meg at han er her i Oslo og hjelper meg. Underveis i løpet sa han til meg at jeg måtte puste rolig og være avslappet. Han er mye av grunnen til at jeg sitter her med gullet rundt halsen i dag, roser Marte Olsbu.

– Jeg var helt utrolig nervøs før start. Dette var min første sisteetappe og jeg visste ikke hva jeg gikk til. Derfor har støtten fra Sverre betydd mye for meg, oppsummerer hun.

– Vi var nervøse hele gjengen!
Tiril Eckhoff legger ikke skjul på at nervene var i høyspenn hos alle jentene på laget.

– Vi var nervøse hele gjengen. Men dette ble den beste stafetten vi har gjennført noensinne. Jeg unner virkelig alle på laget denne gullmedaljen, fastslår en lettet og glad Tiril Eckhoff.